VELIKANI

Iron Puki u Tokiju među elitom iz svijeta boksa

Edin Puhalo. Arhiv

Avaz.ba

28.11.2019

Organiziranjem vrlo uspješne WBO konvencije u Panami prošle godine, Japanska bokserska komisija (JBC) je zatražila da WBO konvencija ove godine bude u Tokiju. Svojom očaravajućom historijom i bogatom arhitekturom, očekuje se da će ovogodišnja WBO konvencija biti još bolja.  

Domaćin WBO konvencije će biti ikona Tokija, Tokyo Dome hotel u srcu grada, a sama konvencija počinje u ponedjeljak, 02. decembra i traje do četvrtka, 05. decembra.

Naš najbolji bokser, Edin Puhalo, poznatiji kao Iron Puki, je dobio poziv od predsjednika WBO federacije, a sponzori su omogućili učešće na Konvenciji u Tokiju gdje će među svjetskim i evropskim prvacima, najboljim promotorima boksa i uz prisustvo mnogih medija biti i predsjednik Svjetske WBO federacije, Francisko Varsarsel (Francisco Varcarcel) i predsjednik Evropske WBO federacije, Istvan Kovač (Kovacs). 

Iron Puki je jedini učesnik WBO konvencije, ne samo iz Bosne i Hercegovine, već i sa prostora bivše Jugoslavije. Puhalo će na drugi dan Konvencije biti predstavljen kao dvostruki prvak Evrope, što je velika čast za njega i za našu domovinu.

Inače, Puhalo profesionalni je bokser iz Sarajeva, a njegov omjer je 19:0, neporažen je s devetnaest pobjeda, od čega osamnaest nokauta i trenutni je prvak Evrope u WBO federaciji. Osvojio je titulu evropskog prvaka u februaru ove godine u Frankfurtu u Njemačkoj. 

U trećoj rundi je tada nokautirao višestrukog prvaka Njemačke i dvostrukog prvaka WBO-a i IBF-a Kai Kurzavu (Kurzawa).

Nakon ove velike pobjede Iron Puki se pozicionirao u top 12 izazivača za WBO svjetskog prvaka. Nekoliko mjeseci kasnije, 26. maja, imao je borbu protiv mađarskog boksera Mate Kristofa, kojeg je u prvoj rundi pobijedio klasičnim nokautom i još jednom dokazao zašto je jedan od najboljih boksera u kruzer kategoriji (do 91 kg) u jugoistočnoj Evropi.

U Sarajevu je odbranio naslov evropskog prvaka 14. septembra, a protivnik mu je bio Nijemac kuvajtskog porijekla, Ali Rami, sa omjerom 13:1, a Iron Puki ga je nokautirao u drugoj rundi. Nakon ovog meča Iron Puki se pozicionirao u top 6 izazivača za WBO svjetskog prvaka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.