PROFI RING

Osvježene rang liste najboljih: Ni Puhalo ni Beljo, jedan čovjek ispred njih

Vrlo složen sistem bodovanja

Bošnjak: Borio se s teškim protivnicima. Facebook

Piše: Avaz.ba

28.4.2020

Kako i većina sportova profesionalni boks je u mirovanju, a "BoxRec" koji je inače zadužen za univerzalne rang liste nedavno je ovježio poretke u svim težinskim kategorijama. Primjera radi, u teško kategoriji Filip Hrgović, hrvatska bokserska nada (10-0), sada je ispao iz 20 najboljih teškaša svijeta. Našao se na 21. poziciji.

Za mnoge je pitanje kako je to moguće kada nema događaja, ali najjednostavnije rečeno, nakon nekog vremena "brišu" se neki raniji rezultati boksera.

Što se tiče bh. boksera, najzanimljiviji je kruzer. Vječiti rivali čini se Edin Puhalo i Damir Beljo najpoznatiji su našoj javnosti, ali zanimljivo je da njih dvojica više nisu na prve dvije pozicije. Prvi po renkingu iz BiH u kruzeru je Džemal Bošnjak.

Bošnjak trenutno ima 2.993 poena, Puhalo 2.442, dok je Beljo koji je dugo odsustvovao zbog saobraćajne nesreće na 1.450 poena. Zanimljivo da Bošnjak u karijeri trenutno ima omjer 4-2, Puhalo 19-0, a Beljo 26-0, pa za one koji ne poznaju sistem bodovanja ovo izgleda prilično nelogično. Primjera radi, Bošnjak je izgubio i posljednji meč, ali kao gost u Njemačkoj od borca koji ima omjer 13-0 i to sudijskom odlukom nakon 10 rundi, pa "Boxrec" sve to registrira, isto kao što daje veoma mali značaj pobjedama nad borcima sa veoma lošim renkingom. 


Nova lista. Printscreen

"BoxRec" ima vrlo složen sistem bodovanja boksera i formulu po kojoj se računa ukupan broj njihovih bodova. U obzir se uzimaju razni faktori poput statusa protivnika, načina na koji je do pobjede ili poraza došlo, vrste meča, ali i težine boksera. Ljubitelji boksa složili su se kako je ovo zapravo najbolji i najobjektivniji način za rangiranje boksera, puno bolji od onih kakve prakticiraju bokserske organizacije ili primjerice časopis "The Ring". Ovaj portal daje pregled i svih protivnika pojedinačno, tako da se može vidjeti kakvu vrijednost ima bokser kojeg je neko pobijedio ili od kojeg je izgubio, što svakako ima utjecaj na bodove.

Koji će pristup u budućnosti imati naši borci nije poznato, ali jedno razmišljanje vezano za Hrgovića, možda pokazuje put.

- Ukoliko se želi stvarni napredak, njegovi promotori mu moraju dati bolje protivnike, napisano je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.