BORILAČKI SPORT

Pogledajte najbitnije detalje meča: Gejči je Fergusona pogodio 100 puta u glavu

Novi privremeni prvak ima daleko veći procenat uspješnosti

Gejči: Zaslužen trijumf. UFC

Piše: N. Demirović / Avaz.ba

10.5.2020

Nakon povratničkog UFC događaja koji se desio u Virdžiniji, ljubitelji ovog sporta su saglasni da je ponuđeno mnogo toga zanimlljivog. Naravno u centru svih analiza je glavna borba u kojoj je Džastin Gejči (Justin Gaethje) savladao favoriziranog Tonija Fergusona (Tonya). Radilo se o lakoj kategoriji, ali udarci Gejčija koji je stigao do privremene titule, bili se sve samo nisu lagani.

Američki mediji Fergusonu "skidaju kapu" na onome što je izdržao u nešto više od četiri runde. Nije mogao i petu, ali statistika govori je već ranije trebao biti "na rezervi". 

Prema zvaničlnim objavama UFC-a Gejči je čak 100 puta pogodio protivnika u glavu. Mnogi od tih udaraca bili su jako teški, ali Ferguson je trpio dok je mogao. On je sa druge strane pogodio 64 puta, ali je izračunato da je intenzitet tih udaraca bio dosta lakši u većini slučajeva.

Ovaj meč ostat će zapisan kao jedna od onih borbi u mješovitim borilačkim vještinama u kojima uoće nije bilo borbe u parteru, a niti pokušaja rušenja. Kada se sve sabere i oduzme Ferguson je imao 45 posto uspješno bačenih udaraca, dok je Gejčijev procenat na kraju bio 72 posto.

Bilo kako bilo, mnogi će se složiti da je to bila jedna od borbi koji vrijedi ponovo pogledati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.