NOGOMET

Nević-Polje kao bokserski ring: Tučnjava nogometašica stigla do Italije (FOTO)

Piše: A. SOKOLOVIĆ

9.5.2017

Nogometna Bosna i Hercegovina ponovo je u centru pažnje ne samo medija u regionu nego i najvećih evropskih.

Vijest da je na utakmici Prve nogometne ženske lige FBiH između Mladosti iz Nević-Polja i ŽNK Željezničara, koja je završila 1:1, zasjenilo krajnje divljačko ponašanje igračice Želje, obišla je cijelu planetu.

Tučnjava u 87. minuti, u kojoj je Silvija Sekačić nasrnula na igračicu Mladosti Adnu Ljubanović i oborila je na pod i divljački udarala šakama, stigla je i do ugledne “Gazzette dello Sport” i mnogih drugih sportskih medija u Italiji, koji su sve pikanterije iz Nević-Polja opisali u svom posljednjem izdanju.

- Ona je više uvrijeđena nakon svega što joj se dogodilo. Za divno čudo, nema mnogo modrica na licu, iako je dobila najviše udaraca u predjelu glave. Niko u klubu od nas ne vjeruje da se može dogoditi ovakva glupost. Igrat će već u nedjelju - kazao je izvor iz kluba za Avaz.ba, koji je uputio čestitke fotografu na sjajnim fotografijama.

Mediji iz regiona, također, su se raspisali kako glavni sudija nije bio sposoban razdvojiti igračice, pa je Ljubanović dobila više udaraca nego Mirko Filipović u karijeri, prije nego što su ostale igračice uspjele reagirati i udaljiti Sekačić od nesretne suparnice.

Tuča iz Nević-Polja nije jedina u kojoj su učestvovale fudbalerke iz Bosne i Hercegovine. I slučaj iz aprila prošle godine, također, je obišao region.

Zanimljivo, i taj incident se dogodio u Nević-Polju, a, također, su akterke bile fudbalerke Mladosti.

U 85. minuti utakmice, između ŽNK Mladost Nević-Polje i ŽFK Mostar u okviru Premijer lige BiH - Lige za opstanak, pri rezultatu od 6:3 za goste, desio se incident nakon kojeg je susret prekinut.

Nogometašice Mladosti fizički su napale glavnu sutkinju Merimu Čelik iz Sarajeva nakon što nisu bile zadovoljne njenim suđenjem.

- Incident se dogodio u 85. minuti. Prvo su za vrijeme utakmice pritisak na mene vršila obojica trenera da bi nakon toga s provokacijama počele igračice. Svi su golovi regularno postignuti, a pri proslavljanju pogotka za 6:3 domaće igračice s brojem 2 (Ana Bojanić) i brojem 7 (Dragica Denda) počele su me vrijeđati i napadati kako verbalno, tako i fizički - kazala je tada u ispovijesti za "Dnevni avaz" napadnuta sutkinja Merima Čelik.

Ona je u razgovoru potvrdila da je prvo dala javne opomene za Bojanić i Dendu, nakon čega su počele njihove reakcije.

- Prvo su me počele psovati s teškim riječima da bi nakon toga nasrnule na mene. Oborile su me na zemlju, a s obzirom na to da radim u policiji, na njihove udarce nisam odgovorila. Potom sam ustala i krenula prema svlačionici da bi zatim većinski dio domaće ekipe preskočio ogradu i počeo se obračunavati s publikom, a poslije i s policajcem koji je osiguravao susret - kaže Čelik.

Merima, koja je, zajedno s pomoćnicama Milkom Rokić iz Bosanske Gradiške i Vedranom Kovačević iz Čelinca, odlično obavila zadatak, kazala je tada da postoje i videozapisi s utakmice koje su napravili navijači.

- Postoje i snimci. Snimak incidenta bi imao i Nogometni savez Bosne i Hercegovine da trener domaće ekipe nije isključio struju. On je na taj način spriječio da kamera NSBiH snimi incident, govoreći pri tome da je nestalo struje - dodala je tada Čelik.

Drama u Nević-Polju nastavila se i pola sata nakon susreta, kada je Merima krenula prema svom automobilu.

- Nakon prekida utakmice, dvije igračica, kojima se priključila i nogometašica s brojem 10 (Ermina Abdaković), nisu nam dale da priđemo vozilima. Nama, sutkinjama, delegatu, kontroloru... Ubrzo je stigla dodatna patrola, koja nas je sprovela sigurno do automobila, nakon čega smo bez problema napustili Nević-Polje - dodala je uzbuđena Čelik, koja se uspjela oporaviti nakon preživljene traume u Hercegovini.

Dodajmo na kraju, Dragica Denda je zbog ovog incidenta kažnjen s pet, a Ana Bojanić tri utakmice kazne.

Agilni Velimir Suban, sportska sredina

Treba još naglasiti da su se samo igrom slučaja oba incidenta dogodila u Nević-Polju, koje je inače, veoma lijepa i mirna nogometna sredina, dok su u dresu Mladosti izrasle mnoge nogometašice koje danas nastupaju širom BiH, regiona i Evrope, od Hrvatske do Švicarske.

U ovom klubu dugogodišnji šef stručnog stožera je Velimir Suban, koji je sav svoj život posvetio nogometu, u svojoj karijeri upisavši šest vicetitula u BiH, a poznat je i kao “lovac na talente”, koji je samo u prošloj godinu u svijet izbacio 30 nogometašica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.