NOGOMET

Ema Bukovica za "Avaz": Vratit ćemo jedinstvo

A. M.

28.4.2018

Jedno od pojačanja Upravnog odbora Sarajeva u nastojanju da pronađe izlaz iz krize je Ema Bukovica, magistrica komunikologije i direktorica agencije za komunikacije “Ebbe Comms”.

Radoholik sam

Nakon Sabrine Buljubašić, Ema će biti druga pripadnica ljepšeg spola u rukovodećim strukturama kluba s Koševa. Svoje znanje i komunikacijske vještine stavit će u službu napretka kluba.

Prva pitanja su: Otkud, zašto i kako?

- Vjerujem da po prirodi spadam u radoholične osobe, koje ne prihvataju pesimizam. Volim fudbal i njegovu snagu kao medija u odnosu s ljudima. Moja najviša ambicija u FK Sarajevo je da otvorimo vrata onima koji ga istinski vole i da osnažimo komunikaciju s navijačima.

Na pitanje otkud ljubav prema Sarajevu i, općenito, prema nogometu, Bukovica kaže:

- Razvila sam je unutar svoje kuće i kruga prijatelja, koji su strastveni navijači. Moja aktivna veza s fudbalom bila je najjača na polju ženskog fudbala, gdje sam radila brojne projekte u višegodišnjoj saradnji s Internacionalnom mrežom za antidiskriminaciju i inkluziju u fudbalu “Fare Networkom”, koji su institucionalni partneri Svjetske (FIFA) i Evropske nogometne asocijacije (UEFA).

Šta Bukovica može donijeti Sarajevu, pitanje je koje zanima navijače.

- Pozitivna strana mog angažmana je to što do sada nisam bila angažirana u klubu i mogu objektivno percipirati stvari. Pozvana sam zbog ekspertize i iskustva na projektima u vezi s fudbalom. Naravno, odluci da prihvatim funkciju u Upravnom odboru prethodila je analiza situacije, za koju drugi misle da je nezahvalna. Uprkos tome, imam pozitivan stav i želim da dam doprinos u donošenju odluka koje će rezultirati napretkom u klubu.

Krizna situacija

Bojkot navijača Sarajeva jedan je od problema koje treba brzo i efikasno rješavati.

- Upoznata sam s kritikama da klub nije bio dovoljno transparentan i da su se, zbog nedovoljno komunikacije prema navijačima i javnosti, uz postojeće rezultate, stvorile krizna situacija i ogorčenost navijača. Moja namjera je da popravimo način komunikacije i da otvorimo klub prema vani te da osnažimo vezu s onima koji podržavaju Sarajevo.

Nove promjene u strukturi kluba znače da se klub nije oglušio na to nezadovoljstvo nego je doveo nove ljude, koji žele vratiti jedinstvo oko FK Sarajevo – govori Bukovica.

Stres? Pa već sam u stresnom poslu 

Biti član uprave Fudbalskog kluba Sarajevo nije lagan zadatak. No, Bukovica kaže da je spremna nositi se sa pritiskom i stresom.

- I posao kojim se već bavim, donio je drugu vrstu stresa tako da mislim da imam organizam koji se može nositi s tim. Imam dobre namjere i plan da aktivno radim, a sa pritiscima i stresom suočavat ću se kako budu dolazili – tvrdi Ema.

Zaljubljena u rok muziku i nauku 

Emin suprug poznati je roker Emir Bukovica pa su njeni muzički afiniteti razumljivi. 

- Volim rok i klasičnu muziku, a posebno pjesmu “Jedina zastava moja” koju je za navijače Sarajeva napisao Emir Bukovica. Slobodno vrijeme provodim uglavnom sa porodicom, a trenutno njime raspolaže kćerkica. Osim toga, zaljubljena sam u nauku u segmentu moje struke pa volim da tragam za novom literaturom i da pišem o tome.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.