NOGOMET

Bilbija: Ne smijemo prerano početi slaviti

M. Pa.

3.5.2018

Za razliku od prošle sezone, kad su u tri uvezana gostovanja (Sloboda 0:0, Krupa 1:1, Željezničar 1:2) osvojili samo dva boda i tako dozvolili Željezničaru da im tri kola prije kraja pobjegne na plus četiri, nogometaši Zrinjskog su ove sezone tri gostujuće utakmice odradili skoro savršeno.

Najbolji način

Prvo su trijumfom u Krupi (1:0) po drugi put ovog proljeća preuzeli lidersku poziciju, zatim su preokretom protiv Radnika (2:1) na najbolji način iskoristili veliki kiks “Plavih” u Krupi (0:2) i otišli na plus tri, a onda su u direktnom obračunu protiv Željezničara (2:2) remijem na Grbavici sačuvali prednost uoči završna tri kola.

Iako mnogi smatraju da Zrinjski ne može ispustiti titulu, Pod Bijelim brijegom nema mjesta euforiji.

- Objektivno, dosta je toga na našoj strani. Imamo tri boda više, bolji međusobni skor, jednu utakmicu više na domaćem terenu... Ipak, svjesni smo da još nismo završili posao i da ne smijemo prerano početi slaviti - izjavio je ofanzivac Nemanja Bilbija, koji ove sezone ima priliku osvojiti četvrti naslov u nizu, jer je 2015. bio prvak i sa Sarajevom.

Slijedi Široki

Teoretski, Zrinjski bi naslov prvaka mogao osigurati već u subotu, ali su u mostarskom klubu svjesni da bi se neizvjesnost mogla produžiti sve do posljednjih 90 minuta. 

- Ne trebamo se opterećivati time šta će napraviti Željezničar. Sada sami odlučujemo o svojoj sudbini i fokusirani smo samo na subotnju utakmicu protiv Širokog Brijega. Bit će to još jedan pravi derbi, iz kojeg ćemo pokušati izaći kao pobjednici te tako napraviti novi korak prema našem cilju - dodao je Bilbija. 

Nosilac u Ligi prvaka?

Zrinjski ili Željezničar - jedan od ova dva kluba predstavljat će Bosnu i Hercegovinu u kvalifikacijama za Ligu prvaka, a ako bi to opet bio mostarski klub, lako je moguće da bi Mostarci zbog svog koeficijenta (3.750) naokon imali status nosioca u prvom pretkolu!

Vodeći klubovi slovenskog i mađarskog prvenstva trenutno su Olimpija (1.750) i Ferencvaroš (2.500), a ako bi ti klubovi na kraju bili i prvaci, Zrinjski bi sigurno bio nosilac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.