PRVA LIGA FBIH

Posušje poslije 12 godina ponovo u bh. eliti: Sezona bez crnih rupa

Posušaci su zasluženo na tronu. NK Posušje

Piše: Er.Bijedić

20.5.2021

Visokom pobjedom protiv Jedinstva iz Bihaća (4:1) fudbaleri Posušja su zaključili posao, osvojili titulu prvaka Prve lige FBiH i plasirali se u Premijer ligu BiH. Posljednju premijerligašku sezonu su Posušaci odigrali u takmičarskoj 2008/2009 godini, a jedini igrač koji je tad igrao, ali upisao nastup i u srijedu protiv Jedinstva, je veznjak Ante Serdarušić, koji je nedavno napunio 38 godina.


Lijep osjećaj

 - Uz poneki prekid zbog izleta u inostranstvo, igrao sam za Posušje u Premijer ligi od 2001. do 2008. godine. Imali smo respektabilnu ekipu, igrali smo i polufinale Kupa sa Zrinjskim. Ali baš ta ekipa se rasula i Posušje je ostalo sa igračima koji nisu baš dorasli tom rangu - prisjetio se Ante Serdarušić nakon što je klub osigurao novu sezonu u Premijer ligi.

 - Jako lijep osjećaj je vratiti se u Premijer ligu. Sad se ponekad prisjetim kako je to tad izgledalo i da klub zaista i sad ima veliku podršku, a to se osjeti na svakom koraku. Posušje je mali gradić, ali velika srca u sportskom duhu, tako da vidim da je to puno nedostajalo. Pa vidjet ćemo kako će dalje ići - dodao je.

Posljednju premijerligašku utakmicu su Posušaci odigrali 23. maja 2009. protiv Širokog Brijega. Onda su sezonu poslije toga trebali igrati Prvu ligu FBiH, ali su brzo odustali od ovog takmičenja zbog loše finansijske situacije. Potom je klub deset sezona igrao Drugu ligu FBiH Jug.

Danas trener asistent, Leo Slišković, je uspješno vodio Posušje kroz Drugu ligu FBiH Jug, potom je prošlog ljeta vodstvo predao Denisu Ćoriću koji je postao novi šef struke i u prethodnom periodu odlično vodio tim do Premijer lige. Slišković je dio kompletnog uspona kluba do Premijer lige.

 - Ušli smo u Prvu ligu FBiH spremni, sa dobrim temeljima što se tiče ekipe, infrastrukture, uprave. Rađeno je na tome dugo vremena i dobro je posloženo. Ispočetka jeste bio cilj stabilizacija ekipe u ovom rangu i to stvarno nije bilo nikakvo “prodavanje magle”. Međutim dobro smo otvorili prvenstvo, osjeitli smo da smo jako dobro posložili ekipu i da se može napraviti nešto više. Nismo se dizali pobjedama, niti su nas rijetki loši rezultati izbacivali iz kolosijeka - kazao je Leo Slišković.


Apsolutno zasluženo

Ostala su još tri kola u Prvoj ligi FBiH.

 - U subotu igramo u Gradačcu. Bez obzira na titulu odradit ćemo maksimalno profesionalno posljednja tri kola. Protivnici su također bez pritiska pa očekujem dobre utakmice. Priliku će vjerojatno dobiti igrači koji su imali manju minutažu - najavio je Leo Slišković.

Trener Denis Ćorić je izvrsno kroz čitavu sezonu vodio Posušje do 18 pobjeda, 6 remija i samo 3 poraza, uz gol razliku 48:12.

 - Zahvaljujem se upravi, mom stručnom štabu i navijačima koji su nam bili veliki vjetar u leđa. Mislim da smo napravili fenomenalan posao. Kroz cijelu sezonu smo igrali bez ikakvih crnih rupa. Kad sve sagledamo, apsolutno smo zaslužili prvo mjesto - izjavio je Denis Ćorić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.