USPJESI

Dvadeset titula u vitrinama i nemaju namjeru stati

Jubilarna sezona za fudbalerke SFK 2000 Sarajevo

SFK 2000: Najtrofejniji bh. klub. SFK 2000

Piše: A. Vatreš

14.6.2022

One su najtrofejniji bh. klub. O tome svjedoči čak 18 naslova pobjednica Kupa BiH, a od prošle nedjelje i 20 šampionskih titula. Nezapamćeno je u svjetskim fudbalskim krugovima da jedan tim osvoji dvadeset titula prvaka uzastopno. A, one su to uspjele. Riječ je o SFK 2000 Sarajevo, višestrukim prvakinjama Premijer lige BiH za žene i učesnicama UEFA Lige prvaka.

Tvorac uspjeha

Tvorac ovog uspjeha je Samira Hurem, jedna od najboljih trenerica u regiji, ujedno i “A” selektorica nacionalnog tima. Njena početna ideja o jednom klubu, gdje djevojčice mogu igrati fudbal, postala je međunarodno priznata i poštovana, s obzirom na to da je SFK 2000 Sarajevo jedna od rijetkih, pozitivnih priča našeg društva.

- Za naš kolektiv ova sezona je jubilarna. Osim 20. trofeja, 18. naslova pobjednica Kupa, sezonu su obilježile mlade igračice. Imale smo na utakmicama i do osam igračica ispod 20 godina starosti, što je velika vrijednost za naš klub. Filozofija igre koju razvijamo pokazuje da je kontinuitet važniji od individualnog kvaliteta pojedinca. Mi stvaramo igračice i u drugom je planu ko igra, već stavljamo kolektiv na prvo mjesto - kazala je Hurem.

Samira Hurem: Jedna od najboljih trenerica u regiji. SFK 2000

Kako ističu iz SFK 2000 Sarajevo, uspjesi ne bi bili mogući bez snažne podrške FK Sarajevo.

- Saradnja s predsjednikom Mirvićem je naročito dobra. U proteklim godinama često nismo imale razumijevanja od ranijeg klupskog rukovodstva, međutim, uz snažnu podršku gospodina Mirvića, direktorice Alimanović, mi smo na nezaustavljivom putu uspjeha i zahvalne smo na tome - kazala je Hurem.

Pred SFK 2000 Sarajevo su već nove obaveze.

- Krajem ovog mjeseca nas očekuje žrijeb Lige prvaka, te okupljanje “A” reprezentacije BiH. Za nas će ovo biti i dvadeseti put da igramo u UEFA Ligi prvaka, što je također, jubilej. U naredne četiri godine želimo napraviti iskorak u Ligi prvaka, naše misli su okrenute ka tome - rekla je Hurem.

Rasadnik talenata

SFK 2000 Sarajevo u svojim redovima ima nekoliko velikih talenata. Upravo je nedavno od strane UEFA-e Maja Jelčić (18) izabrana među 10 najtalentiranijih mladih igračica starog kontinenta, a Marija Ana Milinković (17) za najbolju igračicu Premijer lige BiH.

Ove sezone veliku ulogu u timu osvajačica duple krune imala je izuzetno talentirana Gloria Slišković (17), kapitenka U17 reprezentacije BiH.

- Iza nas je odlična sezona. Presretna sam zbog trofeja i priznanja. Na meni je da vrijedno treniram i radim, kako bi moj doprinos u rezultatima SFK 2000 Sarajevo bio još veći - kazala je Slišković.

Gloria Slišković. SFK 2000

Najbolji strijelac tima, ujedno i premijerligaškog takmičenja je Alma Krajnić. Devetnaestogodišnja napadačica postigla je čak 32 gola.

- Sezona je bila izuzetno uspješna kako za mene, tako i za naš klub. Sretna sam zbog svih postignutih golova, ali kod nas je tim na prvom mjestu. Zahvalna sam igračicama koje su nesebično asistirale tokom čitave sezone i za mene je ovo motivacija za još kvalitetniji rad - poručila je Krajnić.

Alisa Spahić. SFK 2000

Jedna od fudbalerki s najdužim stažom u SFK 2000 Sarajevo, ujedno i kapitenka, Alisa Spahić, nije krila svoje zadovoljstvo ovom sezonom.

- Igrale smo lijep, dopadljiv fudbal, za gol više i smatram da smo napravili jedan korak naprijed kada je u pitanju naša igra. Trofeji i rezultati dobivaju još više na značaju, ako uzmemo u obzir činjenicu da smo imali jedan od najmlađih timova u ligi. Drago mi je što sam kao kapitenka predvodila ove sjajne fudbalerke i radujem se nadolazećim međunarodnim utakmicama - poručila je Spahić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.