KOŠARKA

Parkeru za tri sezone 45 miliona dolara

Sjajni Francuz ostaje u prvaku San Antoniju

Redakcija

3.8.2014


Francuski košarkaš Toni Parker (Tony) potpisao je novi trogodišnji ugovor s atkuelnim prvacima NBA lige San Antonio sparsima. Klub iz Teksasa u svom saopćenju nije naveo finansijske detalje ugovora, ali su američki mediji objavili da će sjajni plejmejker za tri sezone biti bogatiji za 45 miliona dolara.

U prošloj sezoni, Parker je u najjačoj svjetskoj košarkaškoj ligi igrao u prosjeku 29 minuta, bilježivši 16,7 poena i 5,7 asistencija. Bio je jedan od najvažnijih igrača San Antonija na putu do novog naslova u NBA ligi.

Sparsi imaju ukupno pet titula, a Parker, koji je cijelu NBA karijeru (13 sezona) proveo u San Antoniju, osvojio je četiri šampionska prstena. Prema prošlom ugovoru, Parker je u novoj sezoni trebao zarađivati 12,5 miliona dolara, što znači da mu je uprava Sparsa značajno uvećala plaću.

Parker je u bogatoj karijeri izborio mjesta među najboljim igračima NBA lige svih vremena, a dovoljno je navesti da je 2007. bio najkorisniji igrač finala.

Izuzimajući klupskog kolegu Tima Dankana (Duncan) i zvijezdu Los Anđeles lejkersa Kobija Brajanta (Kobe Bryant), Parker ima najviše nastupa u plej-ofu u historiji.

  • 2013. odveo je Francusku do naslova prvaka Evrope

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.