KOŠARKA

Memorijal "Mirza Delibašić" održat će se u septembru

Na turniru nastupa i Markovićev Trabzon

E. JESENKOVIĆ

17.7.2015

Košarkaški klub Bosna-Royal organizirat će ove godine 11. memorijalni turnir "Mirza Delibašić".

Mada su sarajevski "Studenti" prošle sezone prvi put u historiji ispali u niži rang (A-1 liga), a o onim drugim, finansijskim problemima, iluzorno je više i govoriti, klupski čelnici ne žele prekinuti tradiciju kojom se čuva uspomena na našeg najvećeg košarkaša i sportistu svih vremena.

Vrhunske ekipe

Sudeći prema sastavu učesnika, i ovogodišnje izdanje ponudit će vrhunsku košarku s obzirom na to da se očekuje dolazak dvije ekipe koje su igrale plej-of turskog šampionata Trabzon i Turk telekom Ankara te euroligaša, beogradske Crvene zvezde, aktuelnog prvaka Srbije i regionalne ABA lige.

Trener Trabzona je naš bivši kapiten i selektor reprezentacije Nenad Marković, dok je u stručnom štabu ekipe iz Ankare još jedan bivši bh. reprezentativac - Samir Selesković.

- Trabzon i Turk telekom potvrdili su zvanično učešće na turniru. Iz Zvezde su nam načelno potvrdili dolazak, s tim da očekujemo i njihovu zvaničnu potvrdu - kaže Bosnin predsjednik Almir Bradić te dodaje da nije isključena mogućnost dolaska još dva poznata evropska kluba.

Kada je u pitanju domaći sastav, Bradić kaže da stručna komisija provodi aktivnosti u vezi s formiranjem igračkog kadra, koji bi 3. avgusta trebao početi pripreme za novu sezonu.

Saniraju dugove

Ostatak uprave angažirao se na zatvaranju finansijske konstrukcije.

- Većina dugova iz prošle sezone je sanirana. Izmirene su obaveze prema Košarkaškom savezu BiH, renovirane su klupske prostorije. Činimo sve da ekipi i struci osiguramo optimalne uvjete za rad - rekao je Bradić.

Ovogodišnji Memorijal "Mirza Delibašić" igrat će se 9. i 10. septembra u Velikoj dvorani Skenderija, koja i nosi ime našeg legendarnog košarkaša.

 

 Dolazi i Korbalan

U Bosni su uspostavili kontakt s Huanom Korbalanom (Juan Corbalan), legendom španske košarke i bivšim Delibašićevim saigračem u madridskom Realu.

- Vjerujemo da će Korbalan doći u Sarajevo na turnir. Riječ je o velikom prijatelju Mirze Delibašića, ali i Bosne i Sarajeva - rekao je Bradić.

Pobjednici

2005. Efes Pilsen

2006. Partizan

2007. Bosna

2008. Bosna

2009. Fenerbahče

2010. Efes Pilsen

2011. Budućnost

2012. MZT

2013. Igokea

2014. Turk telekom

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.