KOŠARKA

FULURIJA: Dobili smo odluku da smo suspendovani

Oglasio se i predsjednik KSBiH

(Al. Ti.)

16.4.2016

Sukob na relaciji između Eurolige i FIBA kulminirao je ultimatumom FIBA Europe nacionalnim savezima da moraju da "disciplinuju“ klubove koji su se priklonili takmičenjima pod okriljem organizacije "Euroleague Basketball" i kompanije "ECA".

Jedan od tih klubova je i Igokea koja je zajedno sa ostalim učesnicima ABA lige (svi osim Cibone) izglasala potpisivanje trogodišnjeg ugovora sa kompanijom "ECA", koji podrazumijeva nastup ABA šampiona u Euroligi i još najmanje tri tima u Eurokupu, piše Mondo.

FIBA je u petak na ovo odgovorila ultimatumom i poslala pismo košarkaškim savezima 14 zemalja o suspenziji nacionalnih selekcija, među kojima je i BiH.

Njima je ostavljen rok do 20. aprila da disciplinuju klubove, a cilj je u suštini da se klubovi “druge kategorije” privole da učestvuju u novoformiranoj FIBA Ligi šampiona, umjesto u Eurokupu.

Predsjednik KSBiH Aleksandar Fulurija potvrdio je da je Savez dobio pismo i rekao da će se o njemu raspravljati na sjednici UO KSBIH u ponedeljak.

"Mi smo nažalost dobili takvo pismo o suspenziji i ukoliko do 20. aprila ne pošaljemo dopis da smo suspendovali Igokeu odluka o suspenziju ostaje na snazi. Samo odluka o suspenziji kluba može da je promijeni. Mi smo dobili odluku o suspenziji iz daljih takmičenja pod pokroviteljstvom FIBA. To se odnosi prvenstveno na Evropsko prvenstvo, ali vjerovatno su tu i mlađe selekcije".

Dakle, upitan je i nastup kadetske reprezentacije BiH na SP u junu?

"Pismo je stiglo sinoć kasno, samo djelimično sam uspio da ga pogledam. U ponedjeljak imamo sjednicu Upravnog odbora i prva tačka biće to pismo FIBA".

Kako je istakao Fulurija, Savez neće ishitreno donositi odluku o tome da li će suspendovati KK Igokea već će prije toga razgovarati sa predstavnicima kluba koji se takmiči u ABA ligi.

"Prije bilo kakve odluke naravno da ćemo imati razgovor. Danas sam razgovarao sa predsjednikom KK Igokea Spasojevićem i tražio sam da on prisustvuje sjednici UO u ponedjeljak i da nam iznese stav svog kluba, a članovi UO će onda donijeti odluku šta dalje raditi“, rekao je Fulurija za MONDO

On je istakao da je KSBIH u nezavidnom položaju, jer dosad nije ni učestvovao u bilo kakvim pregovorima između klubova, Euroliga i FIBA.

"Mi smo dovedeni u nezgodnu situaciju, niko od nas nije razgovarao, pregovarao niti bio uključen u aktivnosti vezane za relacije Euroliga – FIBA, a  KSBIH i UO mora imati svoj stav. Problem je što su većina članova UO predstavnici klubova. U Upravnom odboru je i predstavnik Igokee. Moramo voditi računa i o interesima klubova i o interesima Saveza. Mi smo dovedeni u situaciju da se ovdje prelamaju ti interesi. Niti smo učestvovali u donošenju odluka, a dovedeni smo pred svršen čin da treba da suspendujemo klub iako nismo učestvovali u bilo kakvim pregovorima. Vidjet ćemo šta je interes klubova, šta je interes reprezentativnih selekcija i u ponedjeljak ćemo donijeti odluku“, rekao je Fulurija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.