KOŠARKA

JUSUF NURKIĆ ZA "AVAZ" Rusi nisu svjesni šta ih čeka u Mejdanu

KOŠARKA Spreman za reprezentativne izazove

E. JESENKOVIĆ

8.8.2016

Tačno dvije godine i deset dana prošlo je između dva nastupa Jusufa Nurkića u reprezentaciji Bosne i Heregovine! Tako dugačka reprezentativna pauza izazvana je teškom povredom koljena, zbog koje je trpjela i Nurkićeva klupska karijera u Denver nagetsima u NBA ligi.

Ipak, talentirani Živiničanin uspio je pretvoriti enormni potencijal u konkretan igrački kvalitet i doprinos na terenu i sada važi za jednog od najboljih mladih centara najjače svjetske košarkaške lige.

Sjajan osjećaj

A koliko će biti pojačanje za našu seniorsku reprezentaciju, 22-godišnji Jusuf pokazao je u subotu, u susretu protiv Portugala, kada je sa 23 poena, sedam skokova, četiri asistencije i čak devet iznuđenih prekršaja u samo 24 minute u igri predvodio Bosnu i Hercegovinu do pobjede od 83:78.

I to nakon samo jednog zajedničkog treninga s reprezentacijom, kojoj se priključio upravo na turniru u Sloveniji.

- Želio sam pomoći saigračima da ostvarimo pobjedu, prvu u pripremnom periodu, jer smo ipak bili pod pritiskom, koliko god da ove utakmice nisu bile toliko rezultatski značajne - kaže Nurkić za Avaz.

Kako je ponovo biti dio reprezentacije nakon, blago rečeno, burnih dešavanja u posljednje dvije godine?

- Definitivno je sjajan osjećaj biti dio tima, jer vjerujem da smo svi ovdje zajedno da bismo našoj košarci i svima koji vole ovu državu, donijeli radost.

Ne bih se više vraćao na sve što se dešavalo poslije moje povrede i svih medijskih zavrzlama i priča koje su se širile, a koje nisu imale veze s istinom.

Mada, moram priznati, nije mi jasno kako su pojedinci nakon svega ponovo pisali da sam napustio reprezentaciju, ali dobro, neko mora i uveseljavati narod takvim tekstovima, ja im ne zamjeram.

U odnosu na ljeto 2014., kada ste proveli samo nekoliko dana sa seniorima, do povrede, reprezentacija je pretrpjela mnogo promjena, i igračkih i trenerskih. Vaše mišljenje o tome?

- Mnogo je mladih igrača i to je pozitivno. Jednostavno, ako se nekada rez trebao napraviti, neka je to učinjeno sada, a nadam se da će igrači koji dolaze iz omladinskih selekcija, shvatiti da se takva šansa ne ukazuje često u seniorskoj reprezentaciji i da će je znati iskoristiti.

nurkic-bih-portugal64

U utakmici protiv Portugala: Dominantno izdanje 

Ako se nešto mora i istrpjeti da bi ti igrači sazreli i postali bitni za A-tim, ja sam spreman i na tu varijantu. Prvi ću stati ispred njih, kao podrška, kao neko uz koga će i oni stasavati.

Ipak, najveća atrakcija i magnet bit će gledati Vas u tandemu sa Mirzom Teletovićem. Svjesni ste da navijači upravo najviše očekuju od vas dvojice, kao naših NBA igrača...

- Mirza i ja smo sve vrijeme u kontaktu. Udružit ćemo snage i vjerujem da, uz podršku cijelog tima, možemo biti dominantna reprezentacija u kvalifikacijama.

Dobre šanse

Kolike su nam šanse da pored Rusije i Švedske osvojimo prvo mjesto, koje vodi direktno na Evropsko prvenstvo?

- Rekao bih dobre. Sve je do nas. Naša atmosfera je najvažnija. Daleko od toga da bilo koga potcjenjujem, pogotovo zato što sam siguran da će Šveđani, s našim trenerom Vedranom Bosnićem na klupi, biti veoma dobro spremljeni za nas i što su Rusi, nakon dugo godina, ponovo okupili svoje ponajbolje igrače u reprezentaciji.

No, smatram da imamo dovoljno snage da nadmašimo i jedne i druge, nadam se da ćemo to pokazati već u prvoj kvalifikacionoj utakmici u Rusiji.

Jeste li o kvalifikacijama razgovarali s bivšim saigračem iz Denvera Timofejem Mozgovom, danas prvim centrom Los Anđeles lejkersa, koji će Vam biti direktni rival u mečevima s Rusima?

- Pričali smo, naravno, jer smo u odličnim odnosima i često se čujemo. Rekao mi je da nemamo šansi, ali sam mu odgovorio da ne zna gdje odlazi i šta ga očekuje u Tuzli. Rusija je jaka, moćna ekipa, ali Mejdan je Mejdan...

Bit će veoma zanimljivo vidjeti njihovu rekaciju kad osjete atmosferu Mejdana. Ni ja, kao mlađi, nisam imao priliku igrati u Mejdanu, danas, kao NBA igrač, jedva čekam da u dresu BiH istrčim pred 5.000 naših navijača!

Zašto baš broj 0

Nurkić je u reprezentaciji BiH izabrao dres s brojem nula (0). Zašto baš taj broj, Jusuf nam je objasnio sljedećim riječima:

nurkic-dres-bih1

Poruka svima koji bi da dijele BiH

- Bole me mnoge nepravde koje se dešavaju u našoj državi, a naročito kada se pojave oni koji pričaju o tome da BiH treba podijeliti i slično. Ovaj broj koji sam izabrao, pokazuje kolike su, u procentima, šanse da se njihove želje ispune!

Kenan ide bratovim stopama

Jusufov brat Kenan također trenira košarku. Talent je pokazao i na nedavnom kampu, koji je Jusuf organizirao u Tuzli.

jusuf-kenan-nurkic1

U društvu brata Kenana 

- Kenanu je devet godina, a već nosi patike broj 43. Znači, s te strane, košarkaške predispozicije sigurno postoje. No, on je još mali, još se igra košarke i ne bih pred njega stavljao bilo kakvu vrstu pritiska da mora biti košarkaš - kaže Jusuf.

Smiješno je otkazivati SMS-om

Nurkić je želio prokomentirati i činjenicu da je veći broj igrača otkazao dolazak na pripreme, neki čak i SMS-om!

- Nikoga ko je na vrijeme i na razuman način obrazložio razloge zbog kojih ne može doći na pripreme, ne treba optuživati. No, otkazivati u posljednji trenutak ili samo poslati SMS, zaista je smiješno - kaže Nurkić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.