KOŠARKA

Zahvaljujući Đonlagiću, FIBA nam je pomogla da mlađe selekcije odu na EP

Bukva: Vrijeme curi

Piše: E. J.

27.7.2017

Sedam dana prije prve utakmice naše reprezentacije u pretkvalifikacijama za Svjetsko prvrenstvo 2019. godine finansijska situacija u Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine i dalje je alarmantna. 

Kako kaže potpredsjednik Upravnog odbora KSBiH Sejo Bukva, vrijeme curi, a novca i dalje nema, što bi moglo ugroziti i učešće "Zmajeva" na međunarodnoj sceni.

Očekuju sredstva

- U ovom momentu preživljavamo samo zahvaljujući podršci Kantona Sarajevo i našim ličnim pozajmicama. Iako nama gori, Vlada Federacije još nije razmatrala niti odobrila odluke koje već postoje o sponzorskim ugovorima s "BH Telecomom" i "Elektroprivredom", koji bi nam uplatili određena sredstva - kaže Bukva.

Potpredsjednik Saveza dodaje da se, uz podršku Ministarstva civilnih poslova BiH, rješava pitanje troškova prijevoza, odnosno avionskih karata za gostovanja seniora u Švedskoj, Ermeniji i Slovačkoj.

- Još jednom apeliram na sve strukture da se uključe i podrže nas, ne tražimo ništa osim uplate sredstava koja su nam već odobrena - kaže Bukva.

Veliki problem predstavlja i uplata kotizacija, bez koje ne bi bilo moguće učešće mlađih bh. selekcija na predstojećim evropskim prvenstvima.

Veliki autoritet

No, to je, kako ističu Bukva i drugi potpredsjednik KSBiH Dalibor Miloš, uspješno riješeno zahvaljujući Mirsadu Đonlagiću, dugogodišnjem članu Upravnog odbora KSBiH, koji je već u drugom mandatu i član Upravnog odbora evropskog ogranka Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).

- Zahvaljujući Đonlagiću, koji u FIBA uživa veliki autoritet, FIBA je preuzela na sebe da će platiti četiri kotizacije, što će naknadno biti odbijeno od sredstava koje bi nam ova organizacija trebala donirati.

I kao poslanik u Parlamentu BiH, Đonlagić se značajno angažirao da Savez dobije podršku - rekao je Bukva.

Vujošević pun pogodak 

Dosadašnji tok priprema pokazao je, kaže Bukva, da je angažman Duška Vujoševića u našoj seniorskoj selekciji bio pun pogodak.

- Već se sada može reći da je dolazak Vujoševića za selektora bio najbolji potez za naše reprezentativce, kojima će i kvalitet i cijena nakon priprema s ovim sjajnim stručnjakom značajno skočiti. Nadam se da će to potvrditi i predstojeći mečevi - rekao je Bukva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.