KOŠARKA

U18 Eurobasket: BiH u velikoj drami savladala Francusku

Avaz.ba

29.7.2017

U okviru prvog kola grupe D na U18 Eurobasketu reprezntacija BiH odmjerila je snage sa selekcijom Francuske.

Krenulo je sa trojkom Francuza i tri promašena zicera reprezentacije BiH, međutim u uvertiri Evropskog prvenstva za košarkaše do 18 godina - gledali smo odličnu košarku, punu preokreta i neizvjesnosti, i sa jakim odbranama obje reprezentacije.

Da su ove dvije reprezentacije ravnopravni protivnici govori i kretanje rezultata tokom cijelog meča. 

Zahvaljujući boljem otvaranju susreta, Francuzi su izašli kao pobjednici prve četvrtine, gdje je rezultat glasio 20:17, ali tim BIH vođen odličnom igrom Sanija Čampare napravio je preokret do poluvremena koje je okončano sa pola koša prednosti za BiH, 34:33.

Treći period igre otišao je na stranu Francuza, uprkos tome što se praktično igralo po sistemu koš za koš, ali se u posljednju fazu ušlo sa vodstvom Francuza 52:51.

Nedostatak koncentracije reprezentativaca BiH pri otvaranju četvrte četvrtine doveo je Francusku u prednost od šest poena, što je praktično bila i najveća prednost jednog tima u cijelom meču. 

Dva minuta do kraja susreta na semaforu je bilo 59:59, a napad je bio za Francusku. Šutirali su za tri i promašili, nakon čega ulazi floater Sanija Čampare koji BiH dovodi u vodstvo 61:59.

Četvrta četvrtina bila je i statistički najneefikasnija - ali je to ipak na koncu više odgovaralo igračima BiH, koji su iskoristili ishitrenost i nerezonske šuteve Francuza. Konačan rezultat glasio je 66:65 u korist BiH, koja je tako pobjedom otvorila evropsku košarkašku smotru za juniore.

Utakmica BiH protiv Slovačke na rasporedu je sutra u 18.00 sati, a protiv Latvije juniori BiH igraju 1. augusta u 13.30 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.