KOŠARKA

"Zmajevi" imaju veliki motiv i želju za pobjedama

Bh. košarkaše prvi meč očekuje 2. avgusta u Norčepingu

Piše: E.J.

29.7.2017

Selektor seniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine Duško Vujošević pohvalio je rad i entuzijazam naših košarkaša uoči početka pretkvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine. 

"Zmajevi" će pretkvalifikacije otvoriti 2. avgusta gostovanjem Švedskoj u Norčepingu. Vujošević je podsjetio da su u bh. taboru bili negativno iznenađeni brojnim otkazima košarkaša za ovu akciju (osam standardnih reprezentativaca je otkazalo nastup), ali da mladoj ekipi koja je na okupu, treba pružiti punu podršku. 

Podnijeli žrtvu

- Svi smo bili iznenađeni, uznemireni i zabrinuti brojem otkaza za ovu akciju, ali ovi momci koji su tu, pokazali su veliki entuzijazam i želju za pobjedama. Maksimalno su trenirali i prinijeli žrtvu za ovaj tim.

Ova ekipa je oslabljena i sigurno je da ne možemo unaprijed govoriti o dobivenim utakmicama. Nosimo veliko breme neiskustva, a zbog toga nam treba podrška javnosti - rekao je Vujošević.

Naglasio je da su igračima otvorena vrata reprezentacije te da velike zvijezde svugdje u svijetu same odlučuju hoće li se odazvati pozivu u reprezentaciju te je dodao da u ovom trenutku ne može predvidjeti ishod pretkvalifikacionih utakmica.

- Šveđani imaju sve informacije o nama. Na svom terenu su favoriti, ali mi sigurno ne idemo u Švedsku da izgubimo. Kada se završi taj meč, ne treba mnogo pričati o rezultatu nego se odmah posvetiti narednoj utakmici.

Ako se budemo maksimalno zalagali, to će za mene biti pobjeda bez obzira na rezultat - zaključio je Vujošević.

Kapitensku traku u predstojećim duelima protiv Švedske te Ermenije i Slovačke u grupi A (dvije prvoplasirane selekcije izborit će mjesto u glavnoj fazi kvalifikacija) nosit će Adin Vrabac.

Krilni igrač, koji je u protekle dvije sezone nosio dres beogradskog Partizana, naglasio je da mu je čast biti kapiten tima, koji s ogromnim motivom ulazi u pretkvalifikacije nakon pet pobjeda u šest kontrolnih utakmica.

Novi kapiten

- Odlično radimo pod selektorom Vujoševićem tako da prave rezultate možemo očekivati nekon nekog vremena. Atmosfera u ekipi je odlična i vjerujem da ćemo svi biti spremni za Švedsku. Biti kapiten ovog tima za mene je velika čast - izjavio je novi kapiten.

Centar Markus Lončar osvrnuo se na pripremne utakmice, u kojima su bh. košarkaši pokazali odličnu formu.

- Utakmice koje smo u pripremama pobijedili, pokazale su odličnu fizičku spremu našeg tima, jer smo mečeve uglavnom prelomili u drugom poluvremenu. U svlačionici vladaju odlična atmosfera i optimizam, jedva čekamo početak pretkvalifikacija - rekao je Lončar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.