KOŠARKA

Na krilima Bogdanovića i Marjanovića: Srbija pobijedila Rusiju i izborila finale Eurobasketa protiv Slovenije

Piše: Al. Ti.

15.9.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Košarkaška reprezentacija Srbije igrat će u velikom finalu Eurobasketa protiv Slovenije, nakon što su večeras pobijedili Rusiju rezultatom 87-79.

Izabranici Saše Đorđevića večeras su u dvorani Sinan Erdem Areni, potpuno zasluženo od prvog napada znali šta žele, a prednost naših susjeda je rasla iz napada u napad.

Rusi posebno nisu imali rješenja za sjajnog Bogdana Bogdanovića, koji je u prvom poluvremenu rešetao koš večerašnjih protivnika, a koliko je njegova igra bila misterija za Ruse najbolje pokazuje podatak da je u prvom poluvremenu ubacio 13 poena.

Podršku mu je pružao sjajni centar Detroit Pistonsa Boban Marjanović, koji je također ubacio 13 poena.

Jedini raspoloženi u Rusiji bio je Aleksej Šved, koji je ubacio 14 poena, ali na njegovu žalost nije imao adekvatnu podršku svojih saigrača.

Koliko je Srbija bila dominantnija najbolje pokazuje podatak da je Rusija u prvom poluvremenu ubacila samo 34 poena, dok se Srbija zaustavila na 48.

Drugo poluvrijeme počelo je nešto boljom igrom Rusije, koja je u prvim napadima smanjila prednost na 11 poena.

Ipak poenima Bogdanovića i Lučića Srbija opet ide na plus 16. 

Ipak tri i pol minute do kraja trećeg perioda Rusija pravi veliku seriju od 11:0 i prilazi na samo minus pet, a bilo je tada 57-52.

Nakon boljeg perioda igre Rusije, time out je zatražio Đorđević. Košarkaši Srbije nakon toga ponovo prave seriju od 7:0 i opet dolaze do velike prednosti plus 12. Bilo je tada 64:52.

U posljednju četvrtinu ušlo se prednošću Srbije od devet poena, a bilo je 66-57.

Posljednju četvrtinu mnogo bolje su počeli Rusi, koji su dominirali, a tri minute prije kraja utakmice Srbija je vodila samo dva koša razlike, a bilo je 75:73.

Ipak finiš je pripao Srbiji, koja je na krilima Bogdana Bogdanovića došla do prednosti od sedam poena minut prije kraja utakmice. Bilo je tada 83-76.

Na kraju je završilo 87-79 za Srbiju, koja je tako izborila veliko "jugoslavensko" finale protiv Slovenije.

Najefikasniji u redovima pobjednika bio je Bogdan Bogdanović koji je ubacio 24 poena, dok je veliku pomoć imao u Marjanoviću koji je dodao 18.

Kod Rusije najraspoloženiji je bio Šved koji je ubacio 33 koševa.

Veliko finale je na rasporedu u nedjelju u Istanbulu u 20:30 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.