Razija Mujanović: Želja mi je bila da poslije mene dođe neka nova Raza

12.10.2017 23:22

Razija Mujanović, najbolja košarkašica bivše Jugoslavije, tri puta proglašavana za najbolju igračicu Evrope, pet puta osvajala titulu klupskog prvaka Starog kontinenta, za N1 je govorila o prijemu u Kuću slavnih, svojoj karijeri, te zašto je nema u Košarkaškom savezu BiH (KSBiH).

- Naravno da mi znači, kao i svakom sportisti što bi značilo. Drago mi je što sam ja ušla u Kuću slavnih i pored toga što sam prva igračica sa naših prostora koja je ušla u Kuću slavnih. Prva i jedina žena od svih sportista iz svijeta košarke sam ja jedina - kazala je Mujanović.

Pored Mujanović, u Kuću slavnih u generaciji 2017. uvršteni su i Toni Kukoč (Hrvatska), Šakil Onil (Shaquille O'Neal, SAD), Miki Berkovič (Mickey Berkowitz, Izrael), Pero Kameron (Cameron, Novi Zeland) i Valdis Valters (Latvija).

Uz njih, kao trener je uvršten Dušan Ivković (Srbija), te originalni "Dream Team", američka reprezentacija koja je na Olimpijskim igrama 1992. u Barceloni osvojila zlatnu medalju.

Na prijemu, Razija se zahvalila svojim suigračicama i cijelom timu.

- Ja mislim kako je ovo kolektivan sport. Timski rad je bio veoma bitan jer ja kao pojedinac, bez obzira na moj kvalitet - da nisam imala svoje suigračice, kao i naravno dobre trenere, i moju porodicu koja mi je bila podrška tokom moje cijele karijere - sigurno ne bih mogla napraviti tako velike rezultate - navela je Mujanović.

Odgovorila je i na pitanje zašto je nema u KSBiH.

- Mislim da je problem u svemu tome recimo što ja nisam nametljiva osoba i nisam navikla da tražim neko svoje mjesto, nego sam uvijek očekivala da će me neko zvati - poručila je Mujanović.

O tome da li je bivši generalni sekretar KSBiH Harun Mahmutović tražio novac da je zaposli, Razija kaže: "To je bila istina i ja stojim iza toga, ali u ovim momentima ne bih željela da dajem prostora njemu".

Istakla je da bi bila veoma sretna kada bi se narednih godina pojavila neka nova Raza. Dodala je da ni njen početak nije bio lagan, ali da je trudom i zalaganjem i uz dobre trenere postigla uspjeh, piše N1.

NA VRH