KOŠARKA

Đinobili za historiju

Avaz Sport

24.4.2018

Emanuel Đinobili (Ginobili) prvi je košarkaš u NBA historiji koji je sa 40 ili više godina postigao dvocifreni broj poena kao rezerva u jednom meču plej-ofa.

Legendarni argentinski bek učinio je to dva puta ove sezone, uključujući 16 poena u pobjedi nad aktuelnim prvacima Golden stejt voriorsima, kojom su San Antonio sparsi izbjegli eliminaciju i smanjili zaostatak na 1:3 u prvoj rundi plej-ofa Zapadne konferencije.

Đinobili, koji će u julu proslaviti 41. rođendan, sada zajedno s francuskim plejmejkerom Tonijem Parkerom (Tony) ima 132 pobjede u plej-ofu, najviše koliko je sakupio jedan NBA tandem u historiji.

Argentinac je osmi na listi igrača s najviše odigranih plej-of mečeva u najjačoj svjetskoj ligi (217) i među 25 najboljih strijelaca.

”Mamuze” je i u ovoj utakmici protiv “Ratnika” vodio pomoćnik Etore Mesina (Ettore Messina) umjesto glavnog trenera Grega Popovića (Gregg Popovich), koji je van tima zbog smrti supruge Erin.

Đinobili i Mesina, također kao trener, predvodili su još 2001. godine italijanski Virtus iz Bolonje do naslova prvaka Eurolige. U preostala tri meča plej-ofa, do izjednačenja u prvoj rundi stigli su Klivlend kavalirsi, Vašington vizardsi i Milvoki baksi.

321

”trojku” u plej-ofu u karijeri ubacio je Đinobili, po čemu zauzima treće mjesto u NBA ligi

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.