KOŠARKA

Marković: Opstanak ravan tituli prvaka

Avaz Sport

16.5.2018

Nenad Marković sezonu je otvorio osvajanjem Interkontinentalnog kupa FIBA sa španskom ekipom Tenerifa, a završio u šokantnom finišu šampionata Turske, u kojem je već otpisani Gazijantep uspio zadržati u najvišem rangu!

Sam podatak da je vodio dva tima govori da je sezona za proslavljenog bosanskohercegovačkog košarkaša i trenera bila turbulentna, ali na kraju i više nego uspješna.

Stresna sezona 

- Bila je ovo veoma stresna sezona. Počelo je titulom u Interkontinentalnom kupu s Tenerifama, završilo se nemogućim opstankom s Gazijantepom. Opstanak u Turskoj ravan je tituli prvaka, jer je ova liga, uz špansku, najjača u Evropi.

Kad sam u novembru preuzeo ekipu, Gazijantep je imao jednu pobjedu u sedam prvenstvenih kola, a računajući Ligu prvaka, bili su u seriji od deset poraza zaredom - objašnjava Marković (49), čiji je tim doslovno do posljednje sekunde vodio žestoku bitku za opstanak.

Presudna je bila pobjeda u posljednjem, 30. kolu na gostovanju kod pobjednika Eurokupa Darušafake (83:77), ali ni taj trijumf nije bio garancija opstanka...

- Igrale su se četiri utakmice koje su odlučivale i našu sudbinu, jer se mogao napraviti krug ekipa s istim brojem bodova, u kojem bismo mi bili najslabiji i ispali iz lige. Sjećam se da sam minutu prije kraja pogledao prema tribinama i vidio kako pojedini naši navijači i ljudi iz kluba gledaju u telefon i ne raduju se našoj pobjedi nego se hvataju za glavu i plaču... - ističe Nenad.

Na kraju, kockice su se poklopile baš onako kako su to priželjkivali u Gazijantepu.

Rivalski Jesilgiresun izgubio je kod kuće od Tofaša (70:75) i s omjerom od 9-21 ispao iz lige, uz već ranije otpisani Ušak (6-24). Markovićev Gazijantep je sa 10-20 ostao u eliti.

Ne mijenja klub

-Zaista smo napravili odličan posao, posebno u posljednja četiri mjeseca. Od 11 utakmica, dobili smo ih sedam. Dvije smo izgubili u produžetku i još dvije veoma tijesno, od velikana kao što su Bešiktaš i Efes - kaže Nenad. 

U ovom momentu, čini se da Marković neće mijenjati klub, jer je ugovorom definirano automatsko produženje u slučaju da Gazijantep izbori opstanak.

- Vidjet ćemo šta će se dešavati, još nismo pričali. Generalno, ovo je fin klub, fina sredina za rad, ali tek trebamo vidjeti koliki će biti budžet, kakve će biti ambicije... - rekao je nekadašnji selektor BiH.

Izgradio rejting 

Gazijantep je već treći klub za Markovića u Turskoj gdje je izgradio zavidan trenerski rejting.

Ranije je vodio Trabzon, koji je, od kandidata za ispadanje, pretvorio u polufinalistu plej-ofa te ga odveo na finalni turnir Euročelendž kupa FIBA. Potom je Karšijaku doveo do četvrtfinala Lige prvaka FIBA i polufinala Kupa Turske.

- Ovdje me zaista cijene. I mojoj porodici je lijepo ovdje - kaže Marković.

7

klubova vodio je Marković (Bosna, Panionios, Drama, Trabzon, Karšijaka, Tenerife, Gazijantep)

18

poena prosječno bilježio je Marković kao reprezentativac u dresu BiH u  ciklusima za evropska prvenstva između 1995. i 2003. godine


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.