KOŠARKA

Musa na meti San Antonija, pet klubova zove Penavu

Avaz Sport

23.5.2018

Dvojica mladih bosanskohercegovačkih košarkaša mogla bi od iduće sezone zaigrati na parketima američke NBA lige, gdje već četiri godine nastupa njihov sunarodnjak Jusuf Nurkić.

Džanan Musa mjesecima se spominje kao jedno od najatraktivnijih imena iz Evrope, za koje su zainteresirani klubovi iz najjače svjetske lige.

Baford u Zagrebu

Očekuje se da će košgeter naše seniorske reprezentacije i zagrebačke Cedevite, uz Slovenca Luku Dončića (Real Madrid), biti čak i najviše rangirani evropski talent na ovogodišnjem NBA draftu (21. juni u Njujorku).

Prema posljednjim analizama specijaliziranih sportskih portala u Sjedinjenim Američkim Državama, 19-godišnji Bišćanin mogao bi biti izabran na 18. poziciji prve runde, i to kao izbor višestrukih NBA prvaka San Antonio sparsa.

To i ne bi bilo iznenađenje s obzirom na to koliko trener teksaških “Mamuza” Greg Popović (Gregg Popovich), i sam porijeklom s ovih prostora, cijeni evropske igrače. Uostalom, generalni menadžer Sparsa Er Si Baford (R. C. Buford) nedavno je u Zagrebu uživo gledao Musu u susretu prvenstva Hrvatske.

Kao opcija se spominju i Milvoki baksi, koji biraju poziciju više.

U Americi već tri godine igra Ajdin Penava (21), koji se, nakon briljantne sezone u dresu Maršala, sprema na uzlet od univerzitetske do profesionalne košarke.

Sjajna sezona

Ajdin je sezonu završio kao najbolji bloker kompletne NCAA lige (4 blokade po meču), uz 15,6 poena i 8,5 skokova. 

Tako sjajne brojke bilo bi šteta ne iskoristiti pa se bivši juniorski reprezentativac BiH prijavio na draft.

Kolike su šanse da bude izabran, teško je predvidjeti, ali se u jednoj od posljednjih prognoza i njegovo ime našlo u prvoj rundi, i to kao mogući 29. izbor Bruklin netsa (u dvije runde bit će izabrano ukupno 60 igrača).

Krilni centar iz Sarajeva u Americi se priprema za provjere u kampovima NBA ekipa. Saznali smo da je za sada dobio pozive za probe u pet klubova, to su Boston seltiksi, Oklahoma Siti tander, Majami hit, Orlando medžik i Juta džez.

Ajton favorit

Glavni favorit za prvo mjesto na draftu je Diandre Ajton (DeAndre Ayton, 19).

Centar s Bahama proveo je samo jednu sezonu na Arizona univerzitetu, ali je briljirao u NCAA ligi sa prosjekom od 20,1 poen i 11,6 skokova te se očekuje da će ga uzeti Feniks sansi, koji će birati prvi na draftu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.