KOŠARKA

Košarkaški savez BiH smanjio porezni dug za 280.000 KM!

Avaz Sport

7.6.2018

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine godinama nije plaćao porez na dodanu vrijednost (PDV) pa, kad su inspekcije prvi put ušle u KSBiH i počele kontrolu, utvrdile su da samo po tom osnovu Savez duguje približno 670.000 KM plus kamate.

Kad se tome dodaju obaveze po osnovu neplaćenog poreza na dohodak, cifra je premašila milion KM!

Izdržali udar

Naredni korak bila je blokada računa, što je praktično blokiralo mogućnost bilo kakvog poslovanja i prijetilo potpunim kolapsom Saveza. Srećom, KSBiH je izdržao taj udar, i to isključivo zahvaljujući angažmanu nekolicine članova Upravnog odbora, koji su ne samo održali Savez nego i značajno smanjili obaveze po osnovu PDV-a.

Kako kaže potpredsjednik Upravnog odbora KSBiH Sejo Bukva, dug za PDV trenutno iznosi 390.000 KM, odnosno znatno je manji od početnih 670.000 KM...

- Spas smo pronašli u zakonskoj mogućnosti prema kojoj smo naknadno fakturisali PDV prema firmama s kojima smo poslovali u proteklom periodu. Najviše novca po ovom osnovu uplatio je “BH Telecom”, približno 260.000 KM. Ususret su nam izašli i “Elektroprivreda Herceg-Bosne”, “Securitas”, “Diamedic”...

Pokušat ćemo napraviti sličan aranžman i s drugim kompanijama te u dogledno vrijeme još više smanjiti dugovanja po ovom osnovu - kaže Bukva.

Prema njegovim riječima, nijedna od kompanija koje su naknadno uplatile novac, neće biti finansijski oštećena, jer će im suma koju po ovom osnovu uplate Savezu, biti odbijena od njihovih PDV obaveza za naredni mjesec.

- Imali smo sastanak sa predstavnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH i dobili papir da je sve što što radimo, normalna procedura - ističe Bukva te dodaje da za sada nema ponovnih blokada računa.

Pet godina

Bukva, koji, kao ni ostali članovi UO-a, nije znao da Kancelarija Saveza pet godina, između 2011. i 2016., nije ni obračunavala ni plaćala PDV, nema pravi odgovor na pitanje zašto KSBiH u spomenutom periodu nije ispunjavao obaveze prema državi.

- Pojavio se neki papir iz 2006. prema kojem Savez nije dužan plaćati PDV, ali u zakonu jasno piše da obveznik po ovom osnovu postaješ čim imaš godišnji promet veći od 50.000 KM - rekao je Bukva.

Čekaju ishod žalbe

KSBiH ima i dugovanja od približno 465.000 KM na osnovu poreza na dohodak i pripadajuće doprinose, također za period od 2011. do 2016. godine.

- Uputili smo žalbu i još čekamo odgovor. Pokušat ćemo sa Poreznom upravom postići dogovor o reprogramu duga uz otpisivanje kamata - kaže Bukva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.