NBA

Bura na tržištu najjače svjetske košarkaške lige: Klubovi potrošili više od milijardu dolara

Nurkić: Ne mijenja dres

E. JESENKOVIĆ

31.7.2018

Nešto više od tri sedmice nakon što je otvoreno NBA tržište i dozvoljeno angažiranje novih igrača, 30 klubova najjače svjetske košarkaške lige već je ispisalo ugovore u vrijednosti većoj od 1,3 milijarde dolara.

Naravno, bosanskohercegovačkim ljubiteljima košarke najzanimljiviji je bio rasplet vezan za nastavak karijere Jusufa Nurkića.

Uprkos glasinama da bi naš najbolji košarkaš mogao promijeniti sredinu, odlični centar odlučio je produžiti ugovor s Portland trejl blejzersima koji će mu u naredne četiri sezone isplatiti 48 miliona dolara... Time je 24-godišnji Živiničanin postao najbolje plaćeni bh. sportista.

Silazna putanja

Kad je u pitanje NBA, rekorder ovog ljeta je Kris Pol (Chris Paul). Iako je u maju proslavio 33. rođendan i karijera mu je u silaznoj putanji, fantastični plejmejker je s Hjuston roketsima produžio saradnju za maksimalnih 160 miliona dolara za četiri sezone!

Teksaške "Rakete" vjeruju da ovaj potpis znači i korak bliže konačnom cilju, a to je osvajanje titule.

Dva miliona manje za sezonu više zaradit će Devin Buker (Booker), jedna od nadolazećih NBA zvijezda kojoj su Feniks sansi povjerili u ruke budućnost ekipe.

Buker (21) je bek fantastičnih šuterskih mogućnosti. Podatak da je u martu 2017. postao najmlađi igrač u historiji s najmanje 70 poena u jednom meču (70 protiv Bostona seltiksa), pokazuje o kakvom je majstoru riječ.

Najveći publicitet ipak je privukao spektakularni bijeg najboljeg igrača današnjice Lebrona Džejmsa (LeBron James) iz Klivlend kavalirsa u Los Anđeles lejkerse. Ovo će zadovoljstvo Lejkerse koštati 154 miliona za četiri godine.

Na pravom mjestu u pravo vrijeme našao se i Nikola Jokić. Svestrani srbijanski centar nametnuo se za lidera Denver nagetsa. U skladu s tim, dobio je i novi ugovor, koji će mu pet sezona donijeti 148 miliona dolara.

Skromni Durant

Devetocifrene ugovore potpisale su još dvije velike NBA zvijezde. Krilo Pol Džordž (Paul George) je umjesto Lejkersa izabrao ostanak u Oklahoma siti tanderu (137 miliona/4 sezone), dok će krilni centar Kevin Lav (Love) zaraditi 120 milina, također za četiri sezone.

Mnogo skromniji bio je Kevin Durant. Iako je u posljednje dvije sezone predvodio Golden stejt voriorse do titule (oba puta izabran je za najboljeg igrača finalne serije) te je dobio odriješene ruke klupskih šefova da potpiše ugovor kakav želi, sjajni košgeter zadovoljio se sa 61,5 miliona dolara za dvije sezone.

To je ispod maksimuma koji je mogao dobiti, no Durant je time "Ratnicima" pružio finansijsku fleksibilnost za pojačanje igračkog kadra.

Kinezi love Vejda

Ako odluči zaključiti NBA karijeru, čuveni bek Dvejn Vejd (Dwyane Wade) uvijek može izabrati Kinu za još jedan unosni angažman.

Kineski mediji su prenijeli da su tamošnji Žeđijang golden bulsi spremni 36-godišnjem Vejdu, koji ima 12 NBA All-star nastupa i tri titule prvaka, ponuditi 25 miliona dolara za tri sezone. Time bi postao najskuplji košarkaš van NBA lige.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.