SKANDALI

Ako su oni potonuli kao klub, nije moralno da i Kinđeta vuku u provaliju

Na turnir pozvane ekipe Kaknja, Vogošće i Studenta

Na Kinđetovom memorijalu nekad su učestvovali evropski giganti

Avaz Sport

21.9.2018

Efes Pilsen, Fenerbahče, Đirona, Partizan, Crvena zvezda, Budućnost, Cedevita, Cibona...

Memorijalni turnir “Mirza Delibašić” godinama je, počevši od prvog izdanja 2005., bio istinski praznik košarke, promocija vrhunskog sporta, dani u kojima su Sarajevo pohodili evropski giganti i istinske sportske veličine.

Uostalom, evropski prvak s Bosnom, evropski, svjetski i olimpijski šampion s reprezentacijom bivše Jugoslavije, sportista stoljeća Bosne i Hercegovine... ništa manje nije ni zaslužio.

Lokalni okviri 

Stoga je s nevjericom primljena vijest da će ovogodišnji Kinđetov memorijal biti organiziran 29. i 30. septembra uz učešće kluba domaćina (Bosna-Royal) te ekipa Kaknja, Vogošće i Studenta iz Mostara (prvobitno je bilo planirano da nastupi Gradina iz Srebrenika)!

Danko Delibašić: Klub pao na najniže grane

Za ova tri kluba, člana Prvenstva BiH, koji zaslužuju poštovanje zbog napora koje čine da u svojim sredinama afirmiraju košarkaški sport, učešće na Kinđetovom memorijalu sigurno je velika čast.

S druge strane, jasno je, međutim, da turnir posvećen našem najvećem sportisti u historiji, mora prevazići lokalne okvire i biti istinski praznik košarke, uz učešće vrhunskih klubova, čiji rezultati odgovaraju Mirzinoj veličini i rejtingu ili barem onih za koje je Kinđe nastupao.

U ovom slučaju, nažalost, sve će to izostati, čak i domaćin (Bosna-Royal), formalno, nije klub koji je Kinđe odveo na evropski tron...

Mirza Delibašić: Evropski, svjetski i olimpijski prvak

- Zatečen sam, ako je to tačna vijest, onda mislim da je nivo srozavanja Mirzinog imena u skladu s nivoom srozavanja Košarkaškog kluba Bosna.

Bivši saigrači

Očito su, kao klub, pali na najniže moguće grane i nije fer da ime Mirze Delibašića vuku sa sobom u ponor - bila je prva reakcija Kinđetovog mlađeg sina Danka Delibašića, koji je s nevjericom primio vijest o najavljenoj organizaciji ovogodišnjeg turniru.

Dodao je da ga iz kluba niko nije zvao niti obavijestio ili barem konsultirao o predstojećem Memorijalu.

- To nije u redu. Meni je veoma žao ako su toliko potonuli, jer je Bosna moja porodica od rođenja, ali nije moralno da ime najvećeg sportiste ove zemlje vuku za sobom u provaliju. Kao da je to pokušaj da se i on svede na jedan takav nivo - rekao je Delibašić.

Tolj: Nije ni igrao protiv njih

Kinđetov bivši saigrač Vječislav Tolj smatra da, ne vrijeđajući pozvane klubove, Kinđe s njima ništa nije imao zajedničko osim da dolaze iz istog sporta.

- Mislim da čak nikad nije ni igrao protiv njih. Mene samo zanima Mirza i ovo bi, zaista, bila totalna devalvacija njegovog imena i način na koji nije dostojno obilježavati uspomenu na jednog od naših najvećih sportista - smatra Tolj.

Inače, u samom klubu trenutno vlada velika konfuzija. Većina članova Upravnog odbora navodno je podnijela ostavke, no neki i od njih i dalje su tu. Nakon nekoliko mjeseci pauze, s pripremama je počela i ekipa koju su napustili svi vodeći igrači iz prošle sezone...

Dobili poziv

Informaciju da je njegov klub dobio poziv za učešće na Kinđetovom turniru, potvrdio nam je i predsjednik KK Kakanj Nedžad Rožajac.

- Dobili smo poziv i potvrdili učešće na turniru “Mirza Delibašić” u terminu 29. i 30. septembra - rekao je Rožajac.

Isto su nam potvrdili i u KK Student, koji je jučer pozvan umjesto ranije planirane Gradine.

Inače, Student je prošle sezone ispao iz najvišeg ranga bh. košarke, ali je status sačuvao administrativnim putem, jer nijedan drugi klub nije želio igrati u Prvenstvu.

Svi prvaci turnira

2005. Efes Pilsen

2006. Partizan

2007. Bosna

2008. Bosna

2009. Fenerbahče

2010. Efes Pilsen

2011. Budućnost

2012. MZT Skoplje

2013. Igokea

2014. Turk telekom

2015. Trabzon

2016. Cedevita

2017. Budućnost


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.