SPORT

Jusuf Nurkić među 50 najboljih igrača u NBA ligi ove sezone

Bek Hjuston roketsa Džejms Harden na vrhu

Nurkić: Među 50 najboljih igrača u NBA ligi. Arhiv

Avaz Sport

25.1.2019

Portal "Bleacher Report" sačinio je listu 100 najboljih igrača u NBA ligi ove sezone. Prema izboru spomenutog portala, Jusuf Nurkić našao se među 50 najboljih, a zauzeo je 46. mjesto. 

Jusufa Nurkića je teško smjestiti. Njegovi sirovi brojevi nisu daleko bolji od prošle sezone, ali dolaze na više blejzerski način. U najmanju ruku, on je manje predvidiv. Skoro 35 posto posjeda lopte Nurkić završava pasom, što je povećanje u odnosu od 21,8 posto prošle sezone, a u tim situacijama također ima i veći šuterski postotak. S većom odlučnošću Nurkić poentira ispod koša, a uz to, nikada nije bolje pucao s linije slobodnih bacanja. Portland ima svoje odbrambene adute, ali Nurkićeva zaštita na rubu i oportunističke ruke su spasitelj - navodi popularni američki sportski portal.

Treba istaći da je "Bleacher Report" igrače rangirao na osnovu nekoliko parametara: najmanje 500 minuta zaključno s 22. januarom; gleda se isključivo ove godina, nebitno kakav je igrač bio u ranijim sezonama; korisnost igrača se gleda kao vještina; učinak formira raspored; prosjek poena nije ključan, efikasnost, kreativnost, odbrana i generalni doprinos se također cijene.   

Na osnovu toga, najbolji igrač dosadašnjeg dijela sezone 2018./2019. je bek Hjuston roketsa Džejms Harden (James), ispred Entonija Dejvisa (Anthony Davis) i Lebrona Džejmsa (LeBron James). Četvrti je Janis Adetokumbo (Giannis Antetokounpmo) ispred Stefa Karija (Stephan Curry). U prvih deset su još i Kevin Durent (Durant), Kavaj Lenard (Kawhi Leonard), Nikola Jokić, Pol Džordž (Paul George) i Kajri Irving (Kyrie).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.