POTVRĐENO

Poznati svi sudionici košarkaškog Svjetskog prvenstva

Naslov brane Amerikanci

SP u košarci: Poznati svi sudionici. Ilustracija

Fena

26.2.2019

Košarkaši Portorika pobjedom nad Urugvajem 65:61 dohvatili su posljednju vizu za Svjetsko prvenstvo, koje će se u septembru ove godine održati u Kini. 

Osim Portorika iz Južne, Srednje i Sjeverne Amerike, koje su igrale zajedničke kvalifikacije, ranije su plasman na SP izborili Argentina, Brazil, Dominikanska Republika, Kanada, SAD i Venecuela. 

U ponedjeljak su završene i evropske kvalifikacije, a posljednje mjesto od 12, koliko ih ima Evropa, dohvatila je Crna Gora. 

Crna Gora je poražena u Podgorici od Latvije 80:74, pa su obje reprezentacije okončale kvalifikacije s omjerom 7-5. Historijski plasman na SP ostvarili su Crnogorci zahvaljujući boljem omjeru u međusobnim susretima.

Iz Evrope u Kinu će i Češka, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Litvanija, Poljska, Rusija, Srbija, Španija i Turska.

Aziju i Okeaniju predstavljat će Australija, Iran, Japan, Jordan, Novi Zeland, Filipini, Južna Koreja i domaćin Kina, dok su Angola, Obala Bjelokosti, Nigerija, Senegal, Tunis afričke reprezentacije sudionici SP-a.

Žrijeb grupa održat će se 16. marta u Šenženu, jednom od osam gradova domaćina turnira. 

Reprezentacije će biti podijeljene u osam grupa po četiri ekipe. Po dvije najbolje ekipe iz svake skupine plasirat će se u drugi krug u kojem će biti četiri grupe po četiri reprezentacije. Po dvije najbolje ekipe iz grupa drugog kruga izborit će plasman u četvrtfinale.

Naslov svjetskih prvaka branit će Amerikanci, koji su 2014. u Španiji u finalu pobijedili Srbiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.