LEGENDE

Bogdan Tanjević za "Avaz": Za Bosnu je spas fuzija sa Sparsom

Tanjević: Selektira grupu momaka za koje smatra da imaju potencijal. Arhiv

E. JESENKOVIĆ

1.3.2019

Kakvo je to slavlje bez slavljenika? Naravno, nikakvo. A upravo bi se to moglo desiti u aprilu, kada se bude obilježavalo 40 godina historijske titule prvaka Evrope, koju su 1979. u tadašnjem Kupu šampiona osvojili košarkaši Bosne.

Sarajevski “Studenti” danas su, nažalost, na izdisaju. Čak se i saradnja sa Košarkaškim klubom Royal pokazala kao promašeni eksperiment, jer je klub (Bosna-Royal) zakucan za posljednje mjesto prvenstvene tabele, napušten od gotovo svih...

Bolna tema

Stoga smo i razgovor s legendernim trenerom, tvorcem šampionskog tima Bosne Bogdanom Tanjevićem, počeli upravo sa ovom bolnom temom.

- Ne znam šta bih rekao drugo osim da bi bilo najbolje Bosnu spojiti sa Sparsom. Neka se zove Bosna-Spars ili možda samo Bosna, a da se Nihadu Selimoviću (osnivač Košarkaškog kluba Spars, op. a.), koji je pokazao da zna raditi, prepusti klub. Bez sistema nema ničega, a on je u Sparsu napravio sistem - tvrdi Tanjević (73).

Sa kluba smo potom prešli na reprezentaciju o kojom Boša govori u optimističnijim tonovima. Kao dobar potez Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine izdvaja imenovanje Vedrana Bosnića za selektora.

- Vedran je mlad, ali već iskusan trener. Ima znanje, dokazao se. Vjerujem da će pripremiti i obnoviti ekipu kojoj će se priljučivati i NBA i euroligaški igrači - naglašava Tanjević.

Odsustvo najboljih igrača u reprezentacijama izazvano je ne samo činjenicom da ih NBA ne pušta u toku svoje sezone, već i sukobom između Eurolige i FIBA-e (Međunarodna košarkaška federacija). Za Bošu nema dileme ko je kriv...

Nedostaje parket

- Uvijek sam na strani FIBA-e, koja je krovna organizacija. S druge strane je grupa advokata koji su ušli i napravili privatnu ligu. Sve vodi ka tome da spremaju klubove da izađu iz drugih takmičenja, zatvore Euroligu, onda sve to tako upakovano prodaju za 200 ili 300 miliona eura i obogate se.

A šta će biti s onima koji su decenijama stvarali, trenerima ili igračima, to im je nebitno - kaže Tanjević.

Boša je trenersku karijeru zaključio 2017. godine, odlaskom s klupe Crne Gore. Danas je koordinator za sve selekcije u Košarkaškom savezu Italije, države u kojoj je najduže i radio. No, priznaje da ga trenerski nerv još vuče...

- Nedavno smo se okupili na nekoj revijalnoj utakmici i kaže neko od mojih da se podijelimo u ekipe. Postavio sam nekoliko akcija i tačno osjetio da mi fali parket - rekao je Tanjević.

Dodao je ipak da će ostati na dužnosti koordinatora u italijanskoj federaciji, odnosno osobe koja usmjerava rad svih selekcija i njihovih aktivnosti.

  - Upravo selektiram grupu momaka za koje sam procijenio da imaju potencijal, uzrasta od 16 do 21 godinu, te ćemo organizirati okupljanje. Oni su potencijalni kandidati za reprezentaciju - izjavio je Tanjević.

Šmit je jedino Kinđetu priznao da je bolji igrač 

Nedavno je dirljivim riječima o Tanjeviću pisao Oskar Šmit (Oskar Schmidt), jedan od najboljih strijelaca u historiji košarke.

Legendarni Brazilac, čija je karijera trajala blizu tri decenije, govorio je o Boši ne samo kao o treneru, s kojim je sarađivao u italijanskoj Kazerti, nego i kao učitelju bez kojeg njegov put ne bi bio isti.

- Oskar je bio čudo neviđeno, strijelac koji je prestigao i jednog Karima Abdul-Džabara (Kareem Abdul-Jabbar). I kao osoba posjeduje sve najbolje osobine. Nešto možda i najljepše što pamtim vezano za Šmita desilo se 1983. godine, kad sam Mirzu Delibašića doveo u Kazertu.

Šmit je tada rekao da je Mirza jedini igrač kojem priznaje da je bolji od njega. A kad je Mirza doživio moždani udar u Italiji, Oskar je uz mene prvi doletio i nosio ga tri sprata na rukama kako bismo Kinđeta prebacili do bolnice - prisjetio se Tanjević.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.