KOŠARKAŠKI STRUČNJAK

Legendarni Bogdan Tanjević za "Dnevni avaz": BiH se nije obrukala protiv Francuske!

Realno je očekivati "Zmajeve" na Eurobasketu. Teško je naći pravog stranca

Tanjević: Nije nezadovoljan. AP

28.2.2024

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine nije uspjela srušiti moćne Francuze (64:74) u prepunom tuzlanskom Mejdanu. „Zmajevi“ su se borili protiv snažnog rivala, ali na kraju nisu uspjeli doći do trijumfa u 2. kolu kvalifikacija za Eurobasket 2025. godine.

Činilo se da „imamo u šaci“ Francuze u jednom trenutku, ali je naša reprezentacija ušla u probleme s faulovima. Pri tome su još od ranije zbog povreda otpali Džon Roberson (John) i Miralem Halilović, pa je naš tim imao mnogo manje izbora.

Dojmovi su različiti, neko je zadovoljan, a neko ne. Mi smo o utakmici razgovarali s legendarnim stručnjakom Bogdanom Tanjevićem (77). O čuvenom Boši ne treba trošiti riječi. Rado dijeli svoje znanje, a jedan od onih koji su učili od njega je i selektor BiH Adis Bećiragić. Gledao je sinoćnju utakmicu i "secirao" problem.

Presudan faktor

- Dužina ekipe je najčešće presudna u utakmicama koje se igraju na tako visokom intenzitetu i s tako velikom posvećenošću igri u odbrani, što ima velika energetska koštanja. Opet, energija ti je neophodna da, nakon što potrošiš 110 posto svoje mogućnosti u odbrani, možeš da pogodiš šut na drugoj strani. 

Tu je prednost ekipa koje imaju 12 igrača u upotrebi. Francuzi su jači realno. Dovoljno je onaj Jabusele, kad ga vidiš da se nasekiraš. Onako borben, snažan, a ima odličan šut – istakao je Tanjević na početku razgovora za "Dnevni avaz".

Naglasio je kako je Francuska na početku ovih kvalifikacija istakla ambiciju da izbori plasman na Eurobasket i da spriječi grešku. A greška bi bila da je ne bude na prvenstvu Evrope s obzirom na kvalitet igrača. Ipak, BiH je dobro odigrala protiv moćnog rivala.

- BiH se nije nimalo obrukala i veliki dio utakmice je bila „za vratom“ Francuzima, prijeteći da čak i dobije utakmicu. Ova, ali i ona utakmica na Kipru, koja uvijek predstavlja mali rizik, potvrda su da je ekipa dovoljno jaka.

Sigurno, neko bi rekao da fali igrač od 1.80 m, koji dribla, dribla, pa ne vidi ništa. Međutim, meni se dopada ovaj sastav ekipe s visokim igračima na svim pozicijama i s mogućnošću da se i u nekakvim odbrambenim zahtjevima koristi „switching“ protiv kombinacija protivnika – istakao je Tanjević.

Bratski rivali

Prije početka kvalifikacija se pretpostavljalo, a nakon prve dvije utakmice je postalo i jasnije – za mjesto na Eurobasketu će se boriti BiH i Hrvatska.

- Svodi se na duel bratskih reprezentacija koji će odlučiti ko će na Evropsko prvenstvo, a ko će ostati kući. Ono što mi se nije nikada dopalo, Evropsko prvenstvo se igra svake četiri godine. Draže mi je bilo kad se igralo svake dvije godine, jer bi se mogao brzo ispraviti neki neuspjeh. Ovakvom ozbiljnošću i kvalitetom je sasvim realno očekivati da BiH prođe na Euro – naveo je on.

Njegov učenik, a sada selektor BiH Adis Bećiragić je kritikovan u posljednje vrijeme. Prije svega, zamjeraju mu što nije našao novog stranca. Pitali smo njegovog mentora kako gleda na sve to.

- Adis je odličan trener. Kažem da sam i ja na neki način indirektno pomogao u odluci da ga se angažuje nakon odlaska Vedrana Bosnića. Ima ono što je uvijek prednost, historiju igrača. Bivši igrači na visokom nivou, kakav je on bio, znaju psihologiju igre bolje nego treneri koji su se podizali samo na trenerskim seminarima – ocijenio je Tanjević.

Nakon meča protiv Francuske, Bećiragić je rekao da će tražiti novog igrača koji će 85 posto biti „jedinica“, odnosno plejmejker. Teško je pronaći igrača s karakterom, a zanimalo nas je da li bi se Tanjević uključio u tu potragu.

- To je vrlo teško zadatak. Crnogorci su imali sreću da im je njihov plejmejker (op.a. Kendrik Peri) sretna osoba. Ja kažem sretna osoba za nekoga ko je zdrav u glavu. Vrlo teško je pogoditi igrača koji je na toj poziciji koja je apsolutno značajna. Sretna okolnost je da su u BiH visoke pozicije dobro popunjene. Kamenjaš je, naprimjer, već postao pravi igrač – poručio je Tanjević za "Dnevni avaz“.

Sretan zbog Bosne

Košarkaši sarajevske Bosne nedavno su osvojili Kup Mirze Delibašića. Nismo mogli, a da ne pitamo Tanjevića o uspjehu „Studenata“. Kada kažemo KK Bosna, jedan od prvih sinonima je čuveni Boša, koji je klub odveo na tron Evrope 1979. godine.

- Jesam samo rezultatski, ali nisam ništa vidio. Ali možeš misliti koliko sam bio sretan. Dobro me iznenadilo, naravno, pozitivno – poručio je Tanjević za "Dnevni avaz“.

Standings provided by Sofascore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.