FINALE

Iskustvo je adut Sparsa

Domaći teren mnogo nam znači, kaže kormilar ekipe sa Pecare

Jusup: Veliki uspjeh ekipe Širokog. A. Bajrić

Er. B.

15.5.2019

Košarkaši Širokog najtrofejniji su domaći klub prema broju titula prvaka Bosne i Hercegovine. Čak devet pehara stiglo je na Pecaru, ali posljednji još 2012. godine.

I to bi se moglo uskoro promijeniti, jer su Širokobriježani, pomalo neočekivano, stigli do ovogodišnjeg finala plej-ofa, u kojem će, kao najbolja ekipa regularne sezone, imati prednost domaćeg terena protiv sarajevskog Sparsa.

Veliki napredak

Ekipu koja se formirala posljednjih sezona, do finala je doveo Danijel Jusup. Iskusni trener ističe da su mladi igrači pokazali veliki napredak te iskoristili šansu za plasman u finale, što znači i povratak na regionalnu scenu (Druga ABA liga).

- Imao sam mnogo puta do sada priliku da vodim ekipe u kojima mladi igrači iz juniora prelaze u seniore. Takav je slučaj i sa Širokim, a zadovoljstvo je kad se njihov dobar rad poklopi s rezultatskim uspjehom - kaže Jusup (58).

Ne krije da je polufinalna serija protiv Slobode bila veoma teška. Iako su u ligaškom dijelu sezone Tuzlake savladali u sva četiri meča, polufinalna serija donijela je mnogo više neizvjesnosti i riješena je tek u majstorici na Pecari.

Prva utakmica

- S obzirom na iskustvo Slobodinih igrača, što je dolazilo do izražaja tokom polufinala, bilo nam je mnogo teže u tim utakmicama. No, sve oscilacije kroz koje smo prolazili, uobičajene su za mlađe igrače - kaže bivši trener Zadra, Splita, Zagreba...

Iskustvo će, dodaje, biti i na strani rivala iz Sarajeva u finalnoj seriji, ali se nada da bi domaći teren mogao biti prevaga na stranu njegove ekipe.

- Domaći teren mnogo nam znači, jer su navijači prepoznali rad i energiju igrača. Spars igra slično kao i mi, uz mnogo agresivnosti, kontakta, čvrste odbrane... Vidjet ćemo ko će se bolje snaći - rekao je Jusup.

Prvi meč u seriji na tri pobjede igrat će se sutra sa početkom u 20 sati u dvorani Pecara.

2014.

godine Široki je  posljednji put igrao u regionalnoj ABA ligi, u kojoj je proveo ukupno 12 sezona

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.