KOŠARKA Da li će turnir u znak sjećanja na bh. legendu biti otkazan

Kinđetov Memorijal pod upitnikom: Ne postoji račun na koji bi Ministarstvo uplatilo novac za organizaciju?!

E. J.
29.08.2019 12:26

Krupalija: Već ulazimo u cajtnot

Foto: Arhiv

Sarajevo bi za desetak dana trebalo biti jedan od košarkaških centara Evrope. Četiri vrhunske ekipe, dobro poznata imena bosanskohercegovačke i inozemne košarke, najavile su nastup na Memorijalu “Mirza Delibašić”.

Turnir u znak sjećanja na legendu svjetske košarke, jednog od najvećih sportista koje je naša država imala, posljednjih godina je, nažalost, izgubio stari sjaj.

Postao teret

Prošlogodišnje više nego skromno izdanje bilo je jasan pokazatelj da je Kinđetovom matičnom Košarkaškom klubu Bosna, odnosno njegovom “nasljedniku” KK Bosna-Royal, turnir postao teret, samo dodatna i ne previše bitna obaveza pa nije bilo čudno kad je porodica legendarnog Kinđeta odlučila uskratiti to pravo klubu i, uz podršku prijatelja, preuzeti na sebe organizaciju.

- Iskreno, nije potrebno previše ni vremena ni znanja da se napravi kvalitetan turnir. Volio bih kad bih vam mogao pokazati odgovore koje smo dobili od pojedinih klubova na naš poziv.

To je dokaz da Kinđetovo ime, kao i ovaj turnir, uživaju veliki ugled u svijetu košarke. Nama su nastup potvrdili Olimpija-Cedevita i crnogorska Budućnost, koji će igrati u Eurokupu, te još dvije ekipe iz sve jače Lige prvaka FIBA, rumunski Kluž i turski Gazijantep. To su vrhunske ekipe.

Posebnu atrakciju predstavljao bi dolazak dvojice bivših bh. selektora sa svojim klubovima. Nenad Marković vodi Gazijantep, a nadamo se da će zdravstveno stanje dozvoliti da u Sarajevo doputuje i Duško Vujošević, koji je od ove sezone angažiran u Klužu - ističe Damir Krupalija.

Dva dana

Bivši reprezentativac “Zmajeva” u organizaciju se uključio na inicijativu Kinđetovog mlađeg sina Danka Delibašića, ali i Markovića, koji je, također, podržao ovu ideju te dovodi svoju ekipu na turnir.

- Nenad i Danko su sjeli i razgovarali o tome, kasnije su pozvali i mene uz pitanje da li bih se uključio u organizaciju, odnosno pomogao u kontaktima s ekipama i institucijama. Odgovorio sam potvrdno, drage volje sam pomogao jedan ovakav projekt - ističe Krupalija.

Prema njegovim riječima, turnir bi se trebao održati 6. i 7. septembra u dvorani Skenderija. Prvog dana (petak) u polufinalnim mečevima igrali bi Gazijantep - Olimpija-Cedevita (17 sati) te Kluž - Budućnost (20). Dan poslije, u istim terminima igrali bi se meč za treće mjesto i finale.

Krupalija je prije nekoliko godina obavljao dužnost direktora KK Bosna-Royal, kad je turnir imao kakav-takav rejting. No, on ne želi komentirati kasnija zbivanja i događaje koji su doveli do toga da Bosna više ne organizira Memorijal.

- Zašto je to tako, vjerovatno znaju ljudi koji su organizirali turnir, a mislim da je o tome govorio i Danko Delibašić - rekao je Krupalija.

Novac nije problem, ali...

Krupalija ipak napominje da sve što je rekao uzmemo s dozom rezerve, jer neke bitne formalnosti još nisu završene. Problem nije novac, on je osiguran.

Najveći dio donirat će Kanton Sarajevo (u budžetu je osigurano 40.000 KM za Kinđetov memorijal), ostatak će pokriti sponzorstva. No, kako kaže Damir, “mi ne bismo bili mi kad i ovo ne bismo zakomplicirali”.

- U ovom momentu, ne postoji račun na koji bi Ministarstvo kulture i sporta moglo uplatiti sredstva i preko kojeg bi bile plaćene sve obaveze u vezi s turnirom. Nadali smo se i još se nadamo da ćemo to uspjeti realizirati preko Košarkaškog saveza BiH, ali i tu postoje određene komplikacije.

U očekivanju rješenja, prošle su tri sedmice i sad već ulazimo u cajtnot. Ako u narednih nekoliko dana ne bude pomaka, bojim se da ćemo učesnicima uputiti izvinjenje zbog toga što turnir neće biti održan - kaže Krupalija.

Komentari

NA VRH