SARAJEVO

Duško Vujošević: Mirza Delibašić imao je plemenitu dušu

Njegovi igrački kvaliteti dobro su poznati, krasila ga je genijalnost, a njegovo dodavanje Varajiću na jednoj utakmici u Beogradu i danas pamtim

Piše: E. Jesenković / Avaz.ba

5.9.2019

S današnje pres-konferencije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Porodica Mirze Delibašića, uz podršku prijatelja, Kantona Sarajevo, kao i sponzora, organizirat će 6. i 7. septembra memorijalni turnir u znak sjećanja na legendarnog košarkaša i jednog od najvećih bosanskohercegovačkih sportista svih vremena.

Naravno, na današnjoj pres-konferenciji u centru pažnje bio je bivši selektor reprezentacije BiH Duško Vujošević, koji se i ovaj put rado odazvao, i predvodit će ekipu svog kluba Kluža u Skenderiji.

Za početak je istakao da mu je veliko zadovoljstvo što dovodi svoj novi klub na ovako kvalitetan turnir koji se igra u znak sjećanja na, kako je rekao, njegovog velikog prijatelja.

- S Mirzom sam bio u prijateljskim odnosima. Njegovi igrački kvaliteti dobro su poznati, krasila ga je genijalnost, a njegovo dodavanje Varajiću na jednoj utakmici u Beogradu i danas pamtim, mada rijetko pamtim košarkaške poteze - rekao je Vujošević, naglasivši da je Mirza bio i veliki čovjek, plemenite duše.

Vujošević je izrazio želju da će se među učesnicima turnira u narednim godinama pojaviti i KK Bosna te da će košarka ponovo postati jedan od simbola Sarajeva.

- Sramota je za ovaj grad i državu da se Bosna nalazi u situaciji u kakvoj je sada. Koliki god da su dugovi, Bosna previše znači za Sarajevo - izjavio je Vujošević.

Trener Budućnosti Slobodan Subotić također je istakao da mu je čast sa svojom ekipom igrati u Sarajevu te je otkrio da je još prije četiri decenije s Mirzom dijelio sobu u reprezentaciji bivše Jugoslavije.

- Čim smo dobili poziv za učešće na turniru, prihvatio sam ga. Mirza Delibašić bio je moj dobar prijatelj, još pamtim naša druženja - rekao je Subotić.

Među inicijatorima turnira bio je i Nenad Marković, naš proslavljeni košarkaš koji je pomogao i organizacijski, ali i tako što će predvoditi svoj Gazijantep u "Skenderiji", kao i Slaven Rimac, trener Olimpije iz Ljubljane, koji je, također, izrazio nadu da će turnir donijeti dobru košarku jer se radi o četiri kvalitetne ekipe.

Prvog dana turnira (6. septembar) u polufinalu će igrati Gazijantep - Cedevita Olimpija (17 sati) i Kluž - Budućnost (20). U subotu su na rasporedu mečevi za treće i prvo mjesto u istim terminima. Svi susreti bit će igrani u dvorani ''Skenderija''.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.