KINA

Oproštajna pobjeda Đorđevića, Amerikanci najgori u historiji

Sumrak favorita: Duel Jokića (Srbija) i Vokera (SAD). AFP

E. J.

14.9.2019

Nadali su se medalji, čak i tituli, ali na kraju su igrali daleko od glavne pozornice. Košarkaške reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država i Srbije na Svjetsko prvenstvo u Kini su doputovale sa ogromnim ambicijama.

Prvi su branili titulu, drugi se nadali da će im je preoteti. No, šokantni porazi u četvrtfinalu i jedne i druge su odveli u borbu od petog do osmog mjesta. U duelu demoralisanih rivala Srbija je porazila SAD (94:89), dok je danas u meču za peto mjesto savladala Češku (90:81).

Prema najavama beogradskih medija, ovaj bi meč mogao biti i posljednji za selektora Srbije Aleksandra Đorđevića, čiji ugovor vrijedi do završetka SP-a. Srbiju zbog slabog rezultata u Kini očekuju kvalifikacije za Olimpijske igre 2020. u Tokiju.

S druge strane, Amerikanci su u borbi za sedmo mjesto savladali Poljsku (87:74), ali nedovoljno da izbjegnu najgori rezultat u historiji ove selekcije. Za utjehu, Amerikanci su se direktno kvalificirali za Igre u Tokiju, gdje bi ih također trebao voditi legendarni NBA trener Greg Popović (Gregg Popovich), ali će olimpijsko zlato braniti vjerovatno u znatno jačem igračkom sastavu.

U finalu SP-a sutra će igrati reprezentacije Španije i Argentine, dok će o osvajaču bronzane medalje odlučiti Francuska i Australija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.