KOŠARKA

BiH na startu protiv najtežeg mogućeg rivala: U Rusiju na senzaciju

Džons i Gajić: Veliki aduti bh. tima. KSBiH

Piše: E. J. / Avaz.ba

11.11.2019

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2021. godine otvorit će gostovanjem kod najjačeg mogućeg rivala.

Prema analizi na zvaničnoj internetskoj stranici Međunarodne košarkaške federacije (FIBA), Rusija ima najkvalitetniji tim u konkurenciji 33 selekcije, koliko će ih se boriti za naredni Eurobasket.

Najlakša grupa

- Možda ćemo zažaliti za ovim što ćemo reći, ali one imaju na papiru najlakšu grupu i trebale bi biti sigurne protiv Estonije, Švicarske i Bosne i Hercegovine. Osjećamo da one imaju najveće šanse od svih selekcija.

Nedostatak rješenja na vanjskim pozicijama predstavljat će brigu, ukoliko ne bude igrala naturalizirana igračica Džamira Folkner (Jamierra Faulkner) - navodi se u tekstu o Rusiji te naglašava da je centar Marija Vadejeva u sjajnoj formi.

FIBA se osvrnula i na našu selekciju koju je rangirala na 11. mjesto. Naglašava se da je bh. tim bio blizu plasmana na prošlo EP, a da je sada znatno jači, jer “se briljantnoj Marici Gajić priključila WNBA zvijezda Džonkel Džons (Jonquel Jones)”.

- To znači da one sigurno mogu pobijediti Švicarsku i Estoniju i kao gosti i kao domaćini. Plus, utakmice protiv Rusije, naročito na domaćem terenu, mogu predstavljati priliku - navodi se u analizi FIBA-e.

Iako ne pridaje veću pažnju prognozama, naš selektor Goran Lojo kaže da nam Džons, centar sa Bahama, koja je dobila sportsko državljanstvo BiH, zaista donosi novu dimenziju.

Cilj je poznat 

- Ruskinje su favoriti u našoj grupi C, no mi ćemo u Orenburgu igrati maksimalno ozbiljno i pokušati prirediti nešto što bi bila super senzacija. U svakom slučaju, naš cilj je poznat, a to je plasman Eurobasket - rekao je Lojo.

Naša reprezentacija trebala bi se danas kompletirati u Rusiji, odnosno Orenburgu, gdje će 14. novembra (16 sati) igrati protiv domaćina.

Tri dana kasnije očekuje nas duel sa Švicarskom u Sarajevu (20).

Lojo je za ove susrete pozvao 12 igračica, to su Milica Deura, Miljana Džombeta, Nikolina Babić, Tamara Kapor, Irena Vrančić, Nikolina Delić, Anđela Delić (bekovi), Marina Džinić, Jovana Marković, Nikolina Džebo, Džonkel Džons i Marica Gajić (krila i centri).

Kovalev otkrio adute

Sastav reprezentacije je objavio i ruski selektor Aleksandar Kovalev, koji je na okupljanje uoči starta kvalifikacija pozvao 15 igračica.

To su bekovi Natalija Žedik, Elizabeta Komarova, Ksenija Levčenko, Ana Leškovceva i Karina Nizamova, krila Tatjana Vidmer, Ana Zajceva, Anastasija Logunova, Raisa Musina, Darja Namok, Ksenija Tihonenko i Anastasija Šilova te centri Natalija Anojkina, Marija Vadejeva i Albina Raževa.

Postoji i rezervna lista sa devet igračica, na kojem je i naturalizirani bek, Amerikanka Džamira Folkner.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.