POČELI TRENINZI

Adut Portlanda: Nurkić spreman za veliki povratak

Naš centar je pauzirao od marta 2019. kada je zadobio prijelom noge i još čeka na debi u ovoj sezoni

Avaz.ba

13.7.2020

Nurkić po dolasku u Orlando. AFP

Portland trejl blejzersi stigli su u Orlando i počeli trenirati uoči nastavka NBA sezone koja će se igrati na Floridi. U ekipi iz Oregona je i najbolji bosanskohercegovački košarkaš Jusuf Nurkić, koji tek treba da upiše debitantski nastup u tekućem šampionatu.

Upravo je povratak odličnog centra na teren razlog za optimizam Blejzersa koji će pokušati izboriti plasman u plej-of.

- Ambicije Blejzersa su narasle povratkom Nurkića i Zeka Kolinsa (Zach Collins) – piše američki portal ESPN, prenoseći izjavu trenera Terija Stotsa (Terry Stotts) da „Nurkić na treningu izgleda baš onako kako ga je i zapamtio“.

Naš centar je pauzirao još od marta 2019. kada je zadobio prijelom noge. Srećom, oporavak je bio uspješan i 25-godišnji Živiničanin već mjesecima trenira i spreman je za povratak. No, njegov planirani debi u ovoj sezoni odgodila je pandemija koronavirusa zbog koje je sredinom marta prekinut šampionat najjače svjetske košarkaške lige.

Nakon mjeseci neizvjesnosti, čelnici lige su odlučili da se takmičenje nastavi, ali iz sigurnosnih razloga sve utakmice će biti igrane u jednom gradu.

Izbor je pao na Orlando na Floridi, gdje će od 30. jula pa do sredine oktobra 22 ekipe prvo odigrati završnicu regularne sezone, a potom 16 najboljih nastaviti borbu u plej-ofu za titulu.

Sa omjerom od 29 pobjeda i 37 poraza, Blejzersi trenutno u Zapadnoj konferenciji zaostaju za osmoplasiranih Memfis grizlisima (32-33). Ipak, glavna zvijezda Portlanda Demijen Lilard (Damien Lillard) smatra da nakon oporavka centara Nurkića i Kolinsa i njegov tim ima šansu da se domogne plasmana među osam na Zapadu.

-Oni izgledaju sjajno. Igraju čvrsto u reketu, dobro se osjećaju – rekao je All-star plejmejker.

Njegov saigrač u bekovskoj postavi Si Džej Mekalum (CJ McCollum), istakao je da Nurkić odlično izgleda na terenu. 

- Nurk se odlično kreće oko obruča, šutira, čita igru, dijeli dobre pasove... – rekao je sjajni strijelac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.