KOŠARKAŠKI SAVEZ

Teletović: Ne vidim razlog da Bosnić i Lojo ne dobiju nove ugovore

Gordić nam se jednostavno nije javljao, kaže Avdić

Teletović: Zadovoljan ostvarenim. Arhiv

Piše: Avaz.ba

1.12.2020

Nakon što je reprezentacija BiH ostvarila plasman na Evropsko prvenstvo u košarci, danas je održana i online press konferencija Košarkaškog saveza BiH. Bili su prisutni predsjednik KS BiH Mirza Teletović, sekretar Amer Čolan i direktor muške košarkaške reprezentacije Samir Avdić.

Odmah je rečeno kako se neće govoriti o posljednjim polemikama vezanim za Jusufa Nurkića, jer je za vodstvo Saveza u fokusu reprezentacija, kojoj su još jednom svi čestitali na plasmanu.

- Ova dva balona ženski i muški koštali su oko 300.000 KM. To uključuje kompletnu organizaciju. Nismo htjeli propustiti ovu priliku. Urađeno je 460 PCR testova u balonu, a prije ulaska svaki do učesnika je morao imati dva testa. Zaokružili smo finansijsku situaciju, a zarade nije bilo, rekao je Čolan.

O nedolasku Nemanje Gordića, ali i Nihadu Đedoviću, govorio je Avdić.

- Imali smo obavezu igračima poslati pozive 13 dana prije. Poziv je otišao i na Gordića. Niti smo od kluba niti od igrača nismo dobili odgovor. Pokušavali smo ga kontaktirati i porukama, ali nismo dobili odgovor. Za reprezentaciju igra ko želi i ko može i ne treba praviti slučaj. Što se tiče Đedovića, onog trenutka kada je istupio iz državljanstva BiH, on je izgubio pravo nastupa za našu reprezentaciju. Postoji put da on dobije diplomatski ili neki drugi pasoš, ali bi u tom slučaju mogao biti samo naturalizovani igrač, naglasio je Avdić.

Govorilo se i o selektorima Vedranu Bosniću i Goranu Loji.

- Od početka imam dobru saradnju s njima. Obojica imaju jako dobar odnos sa igračima. Vidjeli ste tu borbenost, a to je bio jedan od glavnih principa koje sam ja tražio od selektora. Jako sam zadovoljan. Ne vidim nikakav problem da im se produže ugovori. Imamo formalne strane koje ćemo ispoštovati prema njima. Znao sam da Musa i Nurkić nisu mogli igrati, iako su izrazili želju. Ali selektori su podigli taj mentalni level naših ekipa, gdje momci žele pokazati kvalitet koji zaista imaju. Ja sam znao da imamo kvalitetne reprezentacije i bio sam optimista, naglasio je Teletović.

Iz Saveza su istakli da se sa savezima iz okruženja razgovara i o mogućnostima zajedničkoj organiziranja velikih takmičenja u budućnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.