NBA LIGA

Netsi trijumfalno završili turneju po Zapadu, veliki preokret Pelikansa

Šesta uzastopna pobjeda košarkaša Bruklina

Harden: Susret okončao s 37 koševa. AFP

A. Vatreš

22.2.2021

Košarkaši Bruklin Netsa okončali su svoju osmodnevnu turneju Zapadnom konferencijom pobjedom (108:112) protiv Los Anđeles Klipersa ostvarivši tako učinak od pet pobjeda u isto toliko susreta.

Do šeste uzastopne pobjede, prije odlaska na Zapad bili su bolji i od Indijana Pejsersa na svom parketu, Netsi su stigli u kontroverznoj završnici. Kod rezultata 108:108 Kajri Irving (Kyrie) Irving je promašio šut s distance, ali je bivši igrač Klipersa Diandre Džordan (DeAndre Jordan) pospremio odbijanac kroz obruč za prednost Netsa 108:10 11 sekundi prije kraja. U sljedećem napadu domaćih loptu je uzeo Kavai Lenard (Kawhi Leonard) i krenuo u prodor te poentirao osam sekundi prije kraja za novo poravnanje, no suci su procijenili da je prilikom ulaza pod koš odgurnuo Džejmsa Hardena (James) i dosudili Lenardu prekršaj u napadu te poništili koš. Harden je potom pogodio oba slobodna bacanja za konačnih 108:112 za Netse.

Harden je susret okončao s 37 koševa, 11 skokova i sedam asistencija, a Irving je dodao 28 ubačaja za Netse koji su četvrtu utakmicu zaredom bili bez Kevina Durenta (Durant) zbog povrede butnog mišića. Klipersima nije pomoglo niti 34 poena Pola Džoržda (Paul George) ni 29 ubačaja Lenarda, prenosi Hina.

Osim Klipersa, Netsi su tokom svog boravka na Zapadu savladali još i Los Anđeles Lejkerse, Finiks Sanse, Golden Stejt Voriorse te Sakramento Kingse, a sada im slijede tri domaća susreta protiv Sakramenta, Orlanda i Dalasa.

Serijom pobjeda Netsi su sve bliže vrhu Istoka, trenutačno su drugi s omjerom pobjeda i poraza 20-12 i sve su bliže vodećim Filadeldfija 76-ersima koji su nakon poraza od Toronto Reptorsa pali na 20-11. Klipersi u, pak, propustili priliku skočiti na drugo mjesto Zapada, ostali su treći s 22-10, dok su drugi Lejkersi na 22-9.

Reptorsi su do 110:103 pobjede protiv Siksersa na "domaćem" terenu u Tampi stigli odličnom igrom u drugom poluvremenu, a do četvrtog uspjeha zaredom predvodili su ih Fred Vanvlit (VanVleet) i Paskal Sijakam (Pascal) sa po 23 poena. Kod Siksersa je povratnik na teren Ben Simons (Simmons) ubacio 28, dok je Džoel Embid (Joel Embiid) uz 27 koševa imao i 15 skokova.

Ovom serijom pobjeda Reptorsi su stigli do pozitivnog omjera te su sa 16:15 na petom mjestu Istoka.

Veliki preokret ostvarili su Nju Orleans Pelikansi koji su na svom parketu svladali Boston Seltikse sa 120:115 nakon produžetka iako su sredinom treće četvrtine gubili sa 24 razlike (55:79). Pelicansi su čak u završnici dvoboja i poveli, košem i dodatnim slobodnim bacanjem Zijona Vilijamsona (Zion Williamson) šest sekundi prije kraja stigli su do vodstva 108:106, no potom je Džejson Tejtum (Jayson Tatum) pogodio za dodatnih pet minuta. Ipak, u produžetku su Pelikansi kompletirali veliki preokret do kojeg su stigli ponajprije zahvaljujući Brendonu Ingramu (Brandon) koji je ubacio 33 poena i Vilijamsonu koji se zaustavio na 28 ubačaja i 10 skokova. Kod Seltiksa su najbolji bili Tejtum sa 32 pogotka i Džejlin Braun (Jaylen Brown) s 25 koševa.

Hornetsi su s omjerom 13-17 11. tim Zapada, dok su Seltiksi sa 15-15 pali na šesto mjesto Istoka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.