ZVIJEZDE

Zarađuju stotine miliona, ali opet im klub sve plaća, čak i provode s ljubavnicama

Bruklin Netsi svojim zvijezdama osiguravali i plaćali doslovno sve i svašta

Irving i Durent. TWITTER

E. Ćosić

17.7.2021

Najveće NBA zvijezde zarađuju stotine miliona dolara od ugovora s klubovima i sponzorima, a opet imaju nevjerovatne zahtjeve. Iako imaju novac koji ne bi mogli potrošiti za deset života, opet čekaju da im klubovi plaćaju opremu, unajmljivanja kuća, čak i provode s ljubavnicama.

Tako su se u centru pažnje našli Bruklin Netsi. Oni su 2019. okupili niz zvijezda predvođenih Kajrijem Irvingom (Kyrie) i Kevinom Durentom (Durant), a sve su podredili njihovoj sreći i zadovoljstvu. 

Prvo su im doveli prijatelja Deandrea Džordana (DeAndre Jordan), pa im dopustili da se riješe trenera Kenija Atkinsona (Kenny) i odaberu Stiva Neša (Steve Nasha) za njegovog nasljednika, tolerirali su Irvingova nestajanja iz kluba na sedmicu ili dvije iz privatnih razloga, a onda su im još doveli i trećeg superstara, Džejmsa Hardena (James), koji je već bio poznat po posebnom tretmanu u Hjustonu.

Nagrađivani novinar Met Saliven (Matt Sullivan) u šou Dana Le Batarda ispričao je kako su Netsi svojim zvijezdama osiguravali i plaćali doslovno sve i svašta.


- Vrlo visoko pozicionirani funkcioner Netsa koji se bavi financijama rekao mi je da klub funkcionira s gomilom praznih čekova od njihovog dolaska. Može se raditi o iznajmljivanju kuće u Kaliforniji na sedam dana za provod s djevojkom ili ljubavnicom, o provodu s prijateljima ili nekakvoj opremi za nasumične gluposti. I to im je sasvim u redu - rekao je Sullivan, te dodao:

- Jednostavno iznajme kuću na račun kluba. Ti dečki ne plaćaju puno toga svojim novcem. Finansijski tim Netsa svake sedmice gleda račune i misle da sve imaju pod kontrolom, a onda nailaze na nove troškove i prilagođavaju budžet. I svaki put pronađu nešto novo. Puno stvari koje Netsi rade nisu sasvim čiste, zato su i podigli takav zid oko sebe i svega što rade. Na primjer, usred pandemije su Irving, Durent i njihovi prijatelji iz momčadi trenirali u staroj dvorani Kobija Brajanta (Kobe Bryant) u Kaliforniji. To je bilo zabranjeno, ali oni su održavali tajne treninge kako bi se Irving i Durant vratili u formu - ispričao je.

Pravila kolektivnog ugovora zabranjuju bilo kakve kompenzacije za igrače izvan onih određenih ugovorima. Kršenje tih pravila može rezultirati visokim kaznama, pa čak i raskidom ugovora. Samo je pitanje kako će NBA liga shvatiti ove riječi i hoće li otvoriti istragu jer je u cijeloj priči puno sivih zona. 

Niko neće, na primjer, kazniti predsjednika kluba koji je igraču platio večeru, ali jednosedmično iznajmljivanje kuće na račun kluba kako bi se igrač zabavljao s ljubavnicom možda ipak spada pod ozbiljnije troškove, odnosno prekršaje, prenosi "Index.hr".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.