NBA LIGA

Luka Garza briljirao u trijumfu nad Orlandom: Potpisao dvosmjerni ugovor s Pistonsima

Noćas je odigrao najbolju partiju dosad u Ljetnoj NBA ligi

G. Šumar

Luka Garza

Foto: Arhiva


Naš košarkaš Luka Garza nastavio je s odličnim partijama u Ljetnoj NBA ligi. Noćas je odigrao najbolju partiju dosad. U okršaju njegovih Detroit "Pistonsa" i Orlando "Magica" odveo je svoj tim do trijumfa od 79:78.

Ovaj nekada najbolji student Univerziteta Ajova postigao je 21 poen i imao čak 15 skokova (šut iz igre 8/16).

Nakon ove utakmice američki mediji su javili da je Detroit potpisao profesionalni dvosmjerni ugovor s potencijalnim bh. reprezentativcem.

Dvosmjerni ugovori omogućava igraču nastup u NBA, ali i za njegovu filijalu u Razvojnoj G ligi. Ovakve ugovore je NBA liga uvela prije četiri godine, a sve kako bi smanjila broj odlazaka igrača u Evropu, pošto su ranije igrači igrajući Razvojnu ligu zarađivali dosta manje novca. To ih je i navodilo da odlaze u Evropu. Svaki klub može imati samo dva igrača na takvom ugovoru, a uslov je da ti igrači nemaju više od četiri godine iskustva igranja NBA lige.

Garza je, podsjetimo, od strane Detroita na NBA draftu biran kao 52. pik, a u Ljetnoj ligi briljira. U četiri utakmice Ljetne lige Garza je igrao 20 minuta po utakmici i drži prosjek od 13,5 poena, 8,3 skoka, 2 asistencije i 1,3 blokade. Šutirao je 53 posto iz igre, 43 posto za tri i 86 posto s linije slobodnih bacanja.

Garzina majka je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a ima želju da igra za našu reprezentaciju...

Više o temi Luka Garza

LIČNOST DANA
Luka Garza: Dokazuje veliki potencijal
NBA LJETNA LIGA
Nova odlična partija Garze u dresu Pistonsa
NA VRH

Podijeli članak na