SVJETSKO PRVENSTVO

Predstavljamo protivnice bh. košarkašica u Sidneju: Prilika za još jednu senzaciju "Zmajica"

Peta reprezentacija u našoj grupi trebao bi biti Portoriko

“Zmajice” su smještene u grupu A, a prvu utakmicu igrat će 22. septembra protiv selekcije koja će zamijeniti suspendiranu Rusiju. KSBiH

Piše: Er. B.

8.3.2022

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u četvrtak je saznala protivnice na Svjetskom prvenstvu koje se igra u Sidneju između 22. septembra i 1. oktobra. “Zmajice” su smještene u grupu A, a prvu utakmicu igrat će 22. septembra protiv selekcije koja će zamijeniti suspendiranu Rusiju (najvjerovatnije Portoriko koji je bio posljednji tim kvalifikacionog turnira D). To bi bila dobra opcija za otvaranje SP-a, s obzirom na to da je ova selekcija upisala tri ubjedljiva poraza. Do službene objave odluke FIBA–e zabavit ćemo se ostalim protivnicama “Zmajica”.


Kina

- Voljela bih izbjeći SAD i Kinu. Mislim da su te dvije ekipe trenutno najjače – izjavila je nedavno Matea Tavić, a mi smo dobili u grupi oba ova protivnika.

Kina je osvojila bronzu 1983. i srebro 1994. godine, i sad teže sličnom rezultatu, ako ne i da svrgnu sa trona SAD.

Imaju najvišu košarkašicu na turniru, 206 centimetara visoku Han Ksu (Xu), odličnu širinu i mogućnosti da budu opasne sa vanjskih i unutrašnjih pozicija.


Južna Koreja

Naše "Zmajice": Ponos BiH. Arhiva

Koreanke na turnir stižu kao 12. tim po FIBA procjeni njihove snage. Osvojile su srebro na SP-u 1967. i 1979. Najveća zvijezda im je Ji-Su Park koja jedina igra van svoje zemlje, i to u WNBA, za Las Vegas.

Imala je triple-double učinak u pobjedi protiv Brazila (76:74) koja ih je odvela na SP. Prethodno su izgubile dvije utakmice na kvalifikacionom turniru, kao i sve tri na OI u Tokiju. No, Srbija ih je jedva dobila u Beogradu, tako da sigurno nisu za potcijeniti. Lakih protivnika nema u Sidneju.

Belgija

- Moja želja je da dobijemo Belgiju u grupi, jer mislim da se one ne mogu psihološki oporaviti od ova dva poraza protiv nas - izjavila ja Marica Gajić pred žrijeb kvalifikacionih grupa za SP. Nismo tad dobili Belgiju, ali jesmo na SP-u. Dobili smo Belgijanke, kao favorita na EP-u 2021. sa 70:55, a potom i jesenas u Skenderiji u okviru kvalifikacija za EP 2023. sa 87:81. Ovo im je drugi nastup na SP-u, a prvi put, 2018. godine, su bile četvrte.


SAD

Do utakmice sa reprezentacijom SAD-a naše bi košarkašice trebale riješiti pitanje plasmana u četvrtfinale jer u posljednjoj utakmici grupe A igramo sa apsolutnim favoritom turnira i braniteljicama titule. Iza njih su tri vezane titule prvakinja i sedam naslova na posljednjih devet svjetskih prvenstava. Prošlo SP su osvojile dominantno, sa sigurnih šest pobjeda i koš razlikom od +122 poena.

Utakmice eliminacijske faze (četvrtfinale, polufinale, finale) igrat će se od 29. septembra do 1. oktobra. Kao debitantice na SP-u, i pod uslovom da budu kompletne, “Zmajice” imaju lijepu priliku napraviti senzaciju na još jednom velikom takmičenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.