NOVE SANKCIJE

Rusija će biti izbačena s Eurobasketa, mijenja je Crna Gora

Odluka FIBA-e bit će donesena u subotu na kongresu u Viljnusu

A. V.

Crna Gora najbolja "ispod crte"

Foto: ARHIV


Skupština FIBA u subotu će suspendirati Rusiju sa Evropskog prvenstva u košarci, koje će se u septembru održati u Gruziji, Italiji, Češkoj i Njemačkoj, a njeno mjesto zauzeti će Crna Gora Gora, objavile su u srijedu podgoričke Vijesti.

Taj list piše, pozivajući se na izvore iz FIBA, da je Takmičarska komisija FIBA Evropa predložila da se Rusija, zbog agresije na Ukrajinu i sankcija koje su uslijedile, isključi iz svih takmičenja, a da crnogorska reprezentacija zauzme njeno mjesto.

Od svih najvećih sportskih organizacija u Evropi, Rusiju iz svojih takmičenja nije izbacila još samo FIBA, ali će i evropski ogranak svjetske kuće košarke to uraditi u subotu na kongresu u Viljnusu.

Vijesti podsjećaju na pravila FIBA, prema kojima u slučaju da neki tim ne može nastupiti na prvenstvu, njegovo mjesto zauzima ekipa koja je imala najbolji učinak, a nije se kvalificirala. To je u kvalifikacijama bila Crna Gora koja je jedina sa tri pobjede ostala "ispod crte".

Ukoliko Crna Gora zaista zauzme mjesto Rusije na Eurobasketu igrat će u grupi A u gruzijskom Tbilisiju, a pored domaćina protivnici će joj biti i Španija, Turska, Belgija i Bugarska.

NA VRH

Podijeli članak na