KAPITEN KOŠARKAŠA BIH

Miralem Halilović za "Avaz": Reprezentacije će biti i poslije Bosnića

Probat ćemo da ostanemo profesionalni, jer za državni dres se uvijek mora igrati maksimalno

Halilović: Kratak je period da se to sad sve organizira, ali ja sam optimističan. FIBA

Piše: A. Vatreš

23.6.2022

Današnjim okupljanjem na Ilidži košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine počela je pripreme za preostale dvije utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvensto, koje je očekuju početkom narednog mjeseca.

Nakon neočekivane ostavke Vedrana Bosnića, “Zmajevi” će predvođeni novim selektorom Adisom Bećiragićem 1. jula gostovati u Češkoj u Pardubicama, a potom tri dana kasnije u Sarajevu ugostiti selekciju Bugarske.

Tim povodom razgovarali smo s kapitenom našeg državnog tima Miralemom Halilovićem (30), koji se dotakao minulih dešavanja i iznio očekivanja od predstojećih utakmica.

Ići naprijed

- Prije svega, moramo znati da je reprezentacije bilo i bit će uvijek, i prije i poslije svih selektora. Moramo ostati profesionalni kao igrači, skupiti se i odigrati na najbolji mogući način ove sljedeće dvije utakmice – rekao je Halilović za “Dnevni avaz”.

Iskazao je optimizam unatoč svim stvarima koje su se desile.

- Sigurno da smo navikli na taj neki sistem s Vedranom (Bosnić op.a.) i hijerarhiju koja je postojala. Kako sam vidio, novi selektor za ovaj prozor neće ništa mijenjati. Probat ćemo odigrati na osnovu tih nekih starih stvari i svega što smo u četiri-pet godina ostvarili. Sigurno da to neće „ispariti“ zbog svega ovoga. Probat ćemo da ostanemo profesionalni, jer za državni dres se uvijek mora igrati maksimalno. Kakva god da je atmosfera, ljudi će očekivati od nas da odigramo dobro i idemo na pobjedu. Niko neće gledati šta se dešava ili šta se dešavalo. Mi moramo ići naprijed, spremit se što bolje. Kratak je period da se to sad sve organizuje, ali ja sam optimističan. Ako se svi odazovu i budu zdravi, nema razloga zašto ne bi odigrali dvije dobre utakmice i u obje utakmice išli na pobjedu – kazao je Halilović.

Osnovni motiv

Bosnićev odlazak je došao kao veliki šok i ostavio je traga na neke igrače.

- To je baš došlo kao grom iz vedra neba. Nije bilo nikakve najave. Znalo se za te neke probleme, ali selektor Bosnić je većinu problema skrivao od nas u smislu da se mi možemo što više fokusirati na košarku. Neke je to toliko pogodilo da su moralno pali i bili razočarani. Mi moramo nastaviti dalje i prije svega biti profesionalni i odnositi se profesionalno prema poslu i državi, nacionalnom ponosu, da odigramo za svoju državu što je moguće bolje. Uvijek spominjem onu generaciju koja je pretrčavala preko aerodroma dok su meci letjeli. Sjećam se da sam to gledao sa suzama u očima. Ako su oni mogli igrati tad, nećemo ni mi odustati sad zbog nekog problema ili konflikta. To bi trebao biti neki osnovni motiv – kazao je Halilović.

Osvrnuo se naš krilni centar i na protivnike koji će nastupiti u znatno snažnijim sastavima nego u prve dvije utakmice.

Miralem Halilović. FIBA

- Česi igraju s faktički najjačim sastavom, samo bez Veselog. Balvin i Auda su jako bitni igrači. Oni su prvu utakmicu igrali samo sa četvorkama, nisu imali nijednog centra. To će biti totalno drugačija utakmica. Bugari će biti jači za Vezenkova i Dosta, ali mislim da smo protiv njih kući opet favoriti. Moramo odbraniti domaći teren i pokušati ispraviti ono što nismo uradili protiv Litvanije.

S obzirom na jedno mjesto naturaliziranog igrača, selektor Bećiragić je zbog Džona Robersona (John) odlučio žrtvovati Amara Alibegovića i Luku Garzu.

- Roberson je bio dio tima tokom čitavih kvalifikacija. Nije ga bilo zbog povrede prošli prozor, zato je upao Alibegović. Selektor Bećiragić nije ništa mijenjao. Vodio se onim putem kojim je Bosnić išao – prokomentirao je Halilović.

Napušta Metropolitan

Halilović će poslije dvije godine napustiti Metropolitan, koji se suočio s velikim turbulencijama.

- Dogodile su se velike turbulencije u klubu. Pošto su to dva grada Bulonj i Levaloa, desilo se da je ovaj drugi izašao iz kluba. Govorilo se da će se klub ugasiti i to se skoro desilo, ali su ga nekako spasili s pola budžeta i njih naredne godine sigurno očekuje borba za opstanak – otkrio je Halilović.

- Meni je ugovor istekao i idem sigurno. Imam brojne ponude iz vana, ali najvjerovatnije ću ostati u Francuskoj, gdje mi odgovara život i gdje se dobro osjećam, poručio je Halilović, koji će u narednim danima otkriti ime novog kluba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.