ITALIJA

Atrani se krije u sjeni poznatih gradova: Mjesto za odmor na prekrasnoj obali koje turisti zaobilaze

Nema hordi turista ni gužvi čak ni u sezoni. Autentično, slatko, mediteransko - i mirno...

Atrani. Instagram

E. Ag.

1.3.2024

Atrani je mjestašce na italijanskoj Amalfijskoj obali za koje većina nikad nije čula. No, samo jedan pogled na njega dovoljan je da se čovjek zapita: kako to?

Potpuno netipičan izgled mjesta trebao bi već biti na naslovnicama i popisima najljepših plaža, ali Atrani se uspješno sakrio u sjeni poznatijih gradova u okolici kao što su Salerno, Amalfi ili Napulj…

Malo ribarsko selo ima manje od hiljadu stanovnika. Nad njim se nadvijaju dva oštra klifa, a iznad plaže se nalaze most i hrpa šarenih kućica s malom utvrdom na samom rubu.

Uske uličice i mala površina uspjele su udomiti i stanovnike i nekoliko trgova s fontanama, stare barokne crkvice iz srednjeg vijeka, utvrdu Torre dello Ziro… Zovu ga najmanjim gradom Italije, premda tehnički ne spada u kategoriju grada. No, barem zvuči šarmantno.

A strme litice skrivaju i dvije špilje: jednu zvanu "Masaniellova kuća", prema čovjeku koji se ovdje navodno skrivao od napuljske vojske, a drugu "Špilja svetaca" koja čuva stare freske u bizantskom stilu iz 12. stoljeća.

Samo mjesto ima pomalo chabby chic izgled, što mu daje posebnu dozu atraktivnosti. Povijest ovdje seže do samih početaka nove ere, kada su u slavnoj erupciji Vezuva 79. godine uništeni rimski gradovi u blizini.

Uprkos svemu, ovdje nema hordi turista ni gužvi čak ni u sezoni. Autentično, slatko, mediteransko – i mirno.

Posjeta Italiji ne bi bila potpuna bez guštanja u bogatoj tradicionalnoj italijanskoj kuhinji koja očarava nepca diljem svijeta. Nema posjete Italiji bez uživanja u pizzi. Tanak, hrskav rub s nježnim srednjim dijelom oblino prelivenim sočnim umakom od paradajza, svježim sirom i mirisnim biljem, stvara savršenu harmoniju okusa koja je vrijedna makar kratkog vikend-putovanja. Ne zaboravite na tjesteninu, a tu su i panna cotta i tiramisu kao i svježi sirevi poput mozzarelle, parmigiana ili pecorina.

Iako nam na spomen ovih slasnih delicija već rastu zazubice, Italija je možda bliže nego što se čini - u obližnjem Lidlu i bogatoj ponudi asortimana koji nudi sedmicu okusa Italije skrivaju se čudesa od kojih će dom toliko slasno zamirisati, a dolce far niente ekspresno postati način života na koji se lako naviknuti, piše Punkufer. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.