NOGOMET

Za sada ne razmišljam o klupi “Zmajeva”

Vahid Halilhodžić otvoreno za “Dnevni avaz”

Autor:A. DRINJAKOVIĆ

17.11.2014

- Šta se to dešava, kakva je to drama u Bosni i Hercegovini. Ne možemo mi bez potresa – bile su prve riječi Vahida Halilhodžića.

Naš proslavljeni fudbalski stručnjak nalazi se na odmoru nakon nedavnog razlaza s turskim prvoligašem Trabzonsporom.

Mnogi u bh. fudbalskoj javnosti žele Vahu na funkciji selektora državnog tima.

Tako su već na Facebooku osnovane dvije grupe podrške Vahi (Vahid Halilhodžić novi selektor BiH i Vahid Halilhodžić za novog selektora BiH), koje već sada imaju nekoliko hiljada članova.    

Dobre ponude

- Nalazim se na odmoru i baš mi prija. Već sam odbio dobrih ponuda, bilo je tu nekoliko klubova i reprezentacija, ali je moj odgovor bio ne. Ne mora se stalno raditi, treba nekad i odmoriti – govori Halilhodžić.

Da li bi bio drugačiji odgovor kada bi poziv stigao iz domovine, šta ako dobijete ponudu NSBiH?

- Ma, nemojte me to pitati. Za sada ne razmišljam o tome. Vidite kakva je situacija. U Savezu ne bi trebali žuriti s odlukama. Treba sve dobro izanalizirati – ističe Vaha.

“Zmajevi” su na pretposljednjoj poziciji u grupi, imaju svega dva boda iz četiri meča, a ušli su u kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2016. godine kao drugi favoriti, odmah iza Belgije.

- Žao mi je mog prijatelja Safeta Sušića, reprezentacije, naroda..., svih onih kojima je drag uspjeh BiH u bilo kojem segmentu. Imali smo tim na koji smo mogli biti ponosni, a za svega nekoliko mjeseci sve se raspalo.

Zašto?  Ne mogu dati odgovor, jer nisam u BiH, ali mi se čini da u posljednje vrijeme ima mnogo lošeg u ekipi i oko nje. Brojni lobiji žele nešto ušićariti, a onda ispašta državni tim. Na potezu je Savez, neophodno je donijeti ispravne odluke. U reprezentaciji treba biti više kompetencije i autoriteta, nije to samo puko sastavljanje formacije – podvlači Halilhodžić.

Kratka klupa

U Izraelu nam je trebala pobjeda, ali u ekipi nije bilo nijednog napadača. I klupa nam je bila kratka.

- Španija je osvajala trofeje bez centarfora. Istina, mi nismo Španija i iskreno čudi me da nismo imali klasičnog ofanzivca u Haifi – smatra Halilhodžić.

Dolazim u Hercegovinu

- Uskoro je godišnjica smrti bratu Salemu i to je najveći razlog zašto ću u narednih nekoliko dana posjetiti BiH. Osim Jablanice i Mostara, namjeravam doći i u Sarajevo, ali neću u šeheru razgovarati o fudbalu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.