NOGOMET

Ko bi mogao promjeniti klub? Begović i Pjanić uvijek su meta, Sušić blizu Intera...

U zimskom prijelaznom roku

Autor:I. ĆOSIĆ

5.1.2015

Mnogi naši nogometni reprezentativci igraju u jakim ligama i klubovima i imaju čvrste ugovore. Stoga ne treba očekivati spektakularne transfere "Zmajeva" tokom januarskog prijelaznog roka, mada, kada je nogometna pijaca u pitanju, nikad ne treba reći nikad!

Ponuda iz Italije

Najbolji primjer je Tino Sven Sušić, vezista Hajduka, za čije je usluge zvanično zainteresiran bivši višestruki evropski prvak Inter iz Milana.

Prema pisanju hrvatskih medija, slavni italijanski klub pristao je platiti Hajduku pet miliona eura obeštećenja za našeg reprezentativca, a Tino će potpisati četverogodišnji ugovor.

Najmlađi iz nogometne dinastije Sušića, kako je, navodno, dogovoreno, dočekat će kraj sezone u sadašnjem klubu Hajduku kao pozajmljeni igrač Intera i naljeto će se preseliti na Apenine.

To je na početku zimskog prijelaznog roka jedini aktuelni eventualni transfer jednog bh. reprezentativca.

Sušićevom saigraču iz Hajduka Avdiji Vršajeviću ugovor istječe na kraju ove sezone. Hajduk bi ga prodao, otišao bi i Avdija, ali kako sam reče, ako stigne prava ponuda, koje za sada nema.    

Osim Hajdukovog dvojca, dvojica, uz Edina Džeku, najboljih "Zmajeva" uvijek su u centru pažnje i na meti evropskih velikana.

Pomalo stidljivo u engleskim medijima spominje se kako posrnuli velikan Liverpul očajnički traži pravog golmana, kojeg nema već godinama. Izbor je sužen, spominju se veteran Petr Čeh, Serhio Romero (Sergio), Kiko Kasilja (Casilla) i naš Asmir Begović.

Lav iz Trebinja trenutno je član engleskog Stouka, gdje pruža izvrsne partije. Još prošle godine povezivali su ga s najvećim klubovima na Otoku, a ove zime se i nastavilo s Liverpulom. Begović je interesantan i klubovima izvan Engleske, ali je njemu dobro i u Stouku.

Zadovoljan je statusom, brani dobro, rasterećen je i neopterećen time šta će biti. Iz kluba su u više navrata slali poruke kako ne žele prodati svog prvog golmana, ali ako stigne ona prava ponuda, teško da će ostati imuni na nju.

A to je, bez imalo subjektivnosti, pitanje vremena, jer je Begović jedan od najboljih čuvara mreže u najzahtjevnijoj ligi svijeta.   

Najskuplji dvojac

Dirigent Romine igre Miralem Pjanić jedan je od boljih centralnih veznih igrača u ligama petice. Produžio je ugovor s Romom, vjerovatno zato što je klub to tražio kao preventivu, jer je Miralem poželjan igrač u svakom klubu.

Prema stranici Transfermarkt, specijaliziranoj za transfere igrača, Pjanić je, zajedno s kapitenom Edinom Džekom, naš najskuplji igrač (obojica vrijede po 27 miliona eura).

S obzirom na to da Miralem ima 24 godine i igra na vrhunskom nivou u, za majstore kakav je on, teškoj italijanskoj ligi, ne bi bilo iznenađenje da se u Rimu već ovog mjeseca pojavi potencijalni kupac.

Verder puca po šavovima

Njemački bundesligaš Verder puca po šavovima. Finansijska kriza drma klub i najbolji igrači su pred odlaskom. Jedan od njih je Zlatko Junuzović, kojem naljeto istječe ugovor i on bi se već ove zime mogao preseliti u Keln.

hajrovic-verder-utakmica

Hajrović: Ima ugovor s njemačkim timom do juna 2018.

Nas zanima sudbina Izeta Hajrovića (vrijednost, prema Transfermarktu, 3,5 miliona eura), koji je ljetos došao u Bremen i ima ugovor do juna 2018. Za sada nema naznaka da bi i on mogao otići.  

 

Miralem Pjanić

pjanic-gol-milan

Godina: 24.

Pozicija: Centralni vezni.

Vrijednost: 27 miliona eura.

Klub: Roma (Italija).

Ugovor: Do 30. juna 2018.

Utakmice ove sezone: Roma 21/3 gola, BiH 4/0.


Asmir Begović

asmir-begovic-28

Godina: 27.

Pozicija: Golman.

Vrijednost: 12 miliona eura.

Klub: Stouk (Engleska).

Ugovor: Do 30. juna 2016.

Utakmice ove sezone: Stouk 21, BiH 4.


Tino Sven Sušić

susic-tino65

Godina: 22.

Pozicija: Ofanzivni vezni.

Vrijednost: 2 miliona eura.

Klub: Hajduk (Hrvatska).

Ugovor: Do 30. juna 2016.

Utakmice ove sezone: Hajduk 16/5, BiH 3/0.


Avdija Vršajević

vrsajevic33

Godina: 28.

Pozicija: Desni bočni.

Vrijednost: 2 miliona eura.

Klub: Hajduk (Hrvatska).

Ugovor: Do 30. juna 2015.

Utakmice ove sezone: Hajduk 15/2, BiH 1/0.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.