NOGOMET

Elvedin Begić: Vjerujem da će institucije dobro odraditi svoj dio posla

Predsjednik Nogometnog saveza BiH

M. T.

27.1.2015


Nakon što je u javnost procrila informacija da je SIPA od Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine preuzela dokumente o poslovanju, po prvi put se oglasio i predsjednik krovne kuće nogometa Elvedin Begić.

Kao što je poznato, istražitelji SIPA-e su po nalogu Tužilaštva, od Saveza uzeli fakture i ugovore koji se tiču aranžmana sa turističkom agencijom Centrotours, kako bi provjerili navode iz anonimne prijave da se na putovanja reprezentacije trošilo neprirodno mnogo novca.
U svojoj prvoj reakciji, predsjednik NSBiH kaže da ga akcija SIPA-e ne čudi, ali da Savez ne krije ništa.

- Nije nepoznato da je poslije Brazila podnijeto nekoliko prijava protiv NSBiH od strane nezadovoljnika poput suspendovanog člana Izvršnog odbora Amera Halepa u kojima se govori o navodnim nepravilnostima u radu Saveza. Osim SIPA-e, te, da tako kažem, navodne navode do sada su provjeravali i i Kantonalni i Federalni MUP, ali su dobar dio odbacili jer su se optužbe pokazale neutemeljenim – kaže Begić.

Predsjednik Saveza je istakao da ga više brine kontinuirani pritisak na Savez od strane jednog novinara Federalne televizije koji je svoji komentarom uzurkao strasti. Jer, kako kaže, NSBiH je SIPA-i predao tražene dokumente, te nije bilo nikakvog spektakularnog upada istražitelja u Savez i izuzimanja papira.

- Taj pritisak jednog novinara traje već godinu. On koristi javni servis koji se finansira novcem građana kako bi nas diskreditirao koristeći izvore bez kredibiliteta kao što je suspendirani Halep. Mi smo o ovoj temi raspravljali i na Izvršnom odboru i zaključili smo da pokrenemo pravne aktivnosti kako bismo zaštitili ugled Saveza od takvih kao što je on. A kada je riječ o akciji SIPA-e, ono što mogu reći je da NSBiH podržava rad institucija za provedbu zakona. Vjerujemo da će dobro odraditi svoj dio posla i dokazati da smo u pravu – rekao nam je Begić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.