NOGOMET

Šesnaestogodišnji Andreas Kupert, bh. fudbalski talenat iz dijaspore

Trenutno igra za SC Simmering

E. NUHANOVIĆ

9.2.2015

U austrijskom nogometu omladinaca postoji jedan veliki talenat koji ima bh. korijene i o kojem ćemo sigurno još čuti. Šesnaestogodišnji Andraes Kupert (Kaupert) iz Beča najmlađi je od četiri sina Bosanke i Austrijanca.

Trenutno igra za SC Simmering. Prošao je na bh. selekcijski kamp prošle godine u Ingolštatu i bio pozvan na kamp u Zenicu, ali nažalost nije mogao otići zbog toga što nije mogao izostati iz škole. Kaže da mu je velika želja da igra za reprezentaciju BiH.

Sa četiri godine počeo je da igra nogomet u FC First Vienna klubu, a sa šest godina ga je uzela FK Austria gdje je i ostao nekoliko godina i dobio osnovno znanje u nogometu. Već kao mali Andreas je imao san da postane profesionalni fudbaler. Iz godine u godinu ta zelja je sve jača i jača i on je svome cilju već sve bliže i bliže.

Svi koji poznaju Andreasa dive se njegovoj upornosti, njegovom nogometnom umijeću, a veliki broj trenera, skauta i nogometnih stručnjaka su primijetili da se radi o izuzetnom talentu kojeg treba u njegovom daljem radu i razvitku podržati. Prije dvije godine niko nije ni pomislio da će se Andreas razviti u jednu "mašinu za borbu".

andreas

Zbog naglog rasta imao je malo probleme sa kordinacijom i ligamentima koljena, pa je morao više mjeseci pauzirati i nije uspio upisati fudbalsku akademiju.

Ali, i bez akademije on ima svoj skoro svakodnevni trening: tehnika, kordinacija, brzina, fitnes, snaga, boks... Koliko je samo ljubavi, truda, muke, odricanja svih ovih godina uloženo u taj nogomet da bi se sada pokazali neki znaci uspjeha i plodovi mukotrpnog rada!

Sa visinom od 193 centimetara, Andreas je idealan igrač za više pozicija. Ima jak šut, sa obje noge. Pored visine, Andreas posjeduje urođenu brzinu, pa 100 metara pretrci za samo 11,63 sekunde, što ne mogu ni neki fudbaleri sa dugogodišnjim igračkim stažom.

Andreas je disciplinovan u svom radu i kaže da mu je fudbal (za sada) jedina ljubav. Želja mu je da zaigra za FC Bayern München, čiji je veliki fan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.