NOGOMET

Izgube li od Urugvaja, Argentinci će se boriti za baraž

Mesija i ekipu očekuje velika neizvjesnost

M. C:.

30.8.2017

Kao i širom Evrope, tako će se i širom Južna Amerike u četvrtak odigrati utakmice nastavka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će iduće godine biti održano u Rusiji.


Četiri poraza

 

Jedan učesnik s ovog kontinenta je već poznat. Naravno, to je Brazil, koji je osigurao plasman na smotru najbolji reprezentacija svijeta.


„Karioke“ su osvojile 33 boda u 14 utakmica i četiri kola prije kraja kvalifikacija imaju osigurano učešće na predstojećem Mundijalu.


Za razliku od evropskih, reprezentacije u Južnoj Americi su sve u jednoj grupi. Deset selekcija igra po 18 utakmica, a četiri najbolje stječu pravo igranja na svjetskom prvenstvu. Petoplasirana selekcija ide u baraž, a protivnik će joj biti reprezentacija iz Okeanije.


I upravo je, uz Brazilce, selekcija koja trenutno zauzima peto mjesto zapravo glavna priča južnoameričkih kvalifikacija. Jer, to je - Argentina. Ispred ekipe Lionela Mesija (Messi) su Brazil, koji ima 11, Kolumbija dva i Urugvaj i Čile po bod više.


Argentina je u 14 susreta ubilježila šest pobjeda, ali i četiri poraza, uz isto toliko remija. Mesi i društvo izgubili su od Ekvadora (0:2), Paragvaja (0:1), Bolivije (0:2), te ubilježili onaj najteži i najuvjerljiviji poraz od Brazila (0:3).


U četvrtak idu u goste selekciji Urugvaja, gdje ih čekaju Suarez, Kavani (Cavani) i društvo. Pobjedom Argentinci ih prestižu, no remijem ili porazom ostaju „ispod crte“ koja dijeli selekcije koje idu na Mundijal direktno i one koja mora u baraž.


Bit će to teška misija ekipe selektora Horhea Sampaolija (Jorge), koji je na ovu funkciju imenovan u junu. On je treći selektor Argentine u ovim kvalifikacijama nakon što su Herard Martina i Edgard Bause smijenjeni.


 Ekvador prijeti


A ni peta pozicija „Gaučosima“ nije sigurna, jer šesti Ekvador ima samo dva boda manje. Tim prije jer gostuju Brazilu, koji je već sve riješio.


Nejmar i ekipa su izgubili samo od Čilea (0:2), a protiv Ekvadora će selektor Tite šansu vjerovatno pružiti mladim igračima.


Drugoplasirana Kolumbija gostuje Venecueli i to je prilika za Falkaa i društvo da pobjedom učvrste svoju poziciju.

Čileanci će na megdan Paragvaju. U posljednjem susretu ovog kola sastaju se Peru i Bolivija.  


Dvostruki prvaci


Argentina je do sada učestvovala 16 puta na Svjetskom prvenstvu. Najveći uspjeh postigla je osvajanjem Mundijala 1978., kojem su bili domaćini, te 1986. u Meksiku, predvođeni neprevaziđenim Maradonom.


Izgubili su dva finala, ono 1990. u Italiji, te na prošlom Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Oba puta bolja je bila Njemačka i to istim rezultatom - 1:0.  



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.