NOGOMET

Miroslav Ćiro Blažević o kandidatima za selektorsku klupu BiH: Prosinečki najbolje rješenje, Osim autoritet, Kodro patriota

Blažević: Izabrati selektora što prije

Piše: A. MIZDRAK

1.11.2017

Javnost u Bosni i Hercegovini s nestrpljenjem očekuje 10. novembar, kada bismo, vjerovatno, trebali saznati ime novog selektora nogometne reprezentacije BiH. Trenutno, knjiga je spala na tri slova.  

U konkurenciji za nasljednika Mehmeda Baždarevića su Amar Osim, Meho Kodro i Robert Prosinečki. Trener svih trenera i bivši selektor BiH Miroslav Ćiro Blažević smatra da će biti neizvjesno do samog kraja utrke za novog selektora, a da sva tri kandidata imaju svojih i mana i prednosti.

Mala plaća

Za Prosinečkog legendarni Ćiro smatra da je najbolje rješenje za selektorsku poziciju.

- Eh, kad bismo mogli dovesti Prosinečkog, to bi bilo najbolje moguće rješenje. Robi je, sigurno, najbolji trenerski stručnjak na Balkanu. Bio bi to pravi potez – rekao je Blažević.

Međutim, postoji jedna velika prepreka. Naime, iz Nogometnog saveza BiH jasno su poručili da bi novi selektor „Zmajeva“ imao maksimalnu plaću 30.000 maraka. S obzirom na to da je popularni Robi proteklih godina radio kao selektor Azerbejdžana, u kojem je imao znatno veću plaću, vrlo izvjesno je da bi finansijski razlozi mogli „otjerati“ Prosinečkog od klupe selekcije BiH.

- Novac je, svakako, najvažnija stvar, ali i prepreka. Male su to pare da bi Prosinečki radio. Ostaje žal što se BiH nije plasirala na Svjetsko prvenstvo u Rusiju, zaradili biste ogromne milione, pa biste mogli priuštiti selektora kojeg poželite, ovako, prinuđeni ste improvizirati – kazao je Blažević.

Kandidat je i Osim. Blažević smatra da je najveća prednost Amara to što odlično poznaje bh. mentalitet, s obzirom na to da je dugo radio u Premijer ligi BiH.

- Sigurno je da Amar ima veliko iskustvo. On ima sve reference da bude novi selektor BiH – rekao je Blažević.

Amar je, inače, poznat kao stručnjak koji nameće svoj autoritet. Upitali smo Ćiru da li bi Osim mogao nametnuti autoritet Edinu Džeki, Miralemu Pjaniću...

- Sama selektorska funkcija ti daje autoritet. Naravno, ako to znaš iskoristiti – rekao je Blažević.

Što se tiče trećeg kandidata, Mehe Kodre, Blažević misli da bi kod legendarnog Mostarca mogao proraditi patriotizam.

- Meho, radeći u Švicarskoj, ima sve. To je idealna zemlja. Novac njemu nije bitan. Kod njega bi mogli proraditi patriotski porivi da se vrati među svoje i to je njegova velika prednost. On je patriota. Naravno, vođenje svoje selekcije je za svakoga san i izazov – rekao je Blažević.

Kodro: Radi u Švicarskoj | Osim: Poznajte bh. nogomet | Prosinečki: Nerealna opcija

Država u državi

Legendarni Travničanin poslao je i poruku ljudima u NSBiH.

- Što duže budete razmišljali, napravit ćete veću grešku. Nogomet je država u državi. Sve u BiH trenutno jedino zanima ko će biti selektor BiH. Zato, pažljivo odlučite. Morate pogoditi s odabirom. Morate dovesti nekoga ko ima ambiciju, ko će vas odvesti na Euro – zaključio je Blažević.

Ludost u Srbiji 

Prokomentirao je Blažević i nedavni otkaz Slavoljubu Muslinu na klupi Srbije. Čovjek koji je odveo naše istočne komšije na Svjetsko prvenstvo ostao je bez posla.

- To što su Srbi uradili je ludost. To je anomalija. Međutim, možda oni znaju za neki razlog. Ja zaista ne znam. Kako god, ili su ludi ili znaju nešto što mi ostali ne znamo u vezi s Muslinom – rekao je Blažević.

Ja selektor? Ma nema govora

A je li Miroslav Blažević možda razmišljao da preda kandidaturu u Nogometni savez BiH i ponovo sjedne na klupu „Zmajeva“?

- Ma nema govora. Ja sam u penziji. Imali su me priliku zvati, sada je kasno. Ja uživam u penzionerski danima – rekao je Blažević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.