NOGOMET

Vahid Halilhodžić jedan od najplaćenijih selektora na Mundijalu u Rusiji

Avaz.ba

19.11.2017

Poznata su 32 učesnika Svjetskog prvenstva u fudbalu koje će se održati od 2. juna do 2. jula naredne godine u Rusiji.

Branilac titule je Njemačka, a svoju šansu za osvajanje najvrijednijeg trofeja traže i Portugal, Argentina, Brazil…

Žrijeb grupa bit će održan 1. decembra u Moskvi. I dok svi čekamo da vidimo koja će to biti “grupa smrti”, a ko će od favorita dobiti najlakše protivnike, rade se mnoge analize, poređenja, istraživanja… U nastavku teksta pogledajte koliko će zarađivati selektori reprezentacija. 

Selektor Njemačke, koja je aktuelni prvak svijeta, Hoakim Lev (Joachim Löw) najplaćeniji je selektor današnjice sa 3,2 miliona eura godišnje zarade.

Odmah iza njega, pomalao iznenađujuće, nalazi se selektor Brazila Tite koji od selektorske plaće ostvari godišnji prihod od 2,8 miliona eura.

Selektor domaće reprezentacije Stanislav Čerčesov (Cherchesov) godišnje zaradi 2,6 miliona eura i može se reći da je on profitirao najviše od svih selektora, jer nije igrao kvalifikacije, ali će zato kada krene Svjetsko prvenstvo imati ogroman pritisak da na domaćem terenu ostvari veliki rezultat.

Selektor aktuelnih prvaka Evrope, reprezentacije Portugala, Fernando Santos, ima godišnji ugovor od 2,5 miliona eura.

Svoje mjesto u top 5 našao je i Vahid Halilhodžić selektor Japana. Legenda Veleža i našeg fudbala na ime ugovora godišnje inkasira 2 miliona eura. Geret Sautgejt (Gareth Southgate) na klupi Engleske godišnje zarađuje milion i po eura, baš kao i Didije Dešam (Didier Deschamps) u Francuskoj.

Zlatko Dalić koji je u samo tri utakmice doveo selekciju Hrvatske od očaja do sjaja u narednim danima će i zvanično potpisati ugovor sa Vatrenima koje će voditi na Mundijalu, a prema kojem će zarađivati 30 hiljada eura mjesečno.

Mladen Krstajić će, najvjerovatnije, ostati na klupi selekcije Srbije gdje se sada nalazi u funkciji v.d. selektora. On je jučer završio azijsku turneju sa Orlovima gdje je savladao Kinu (2:0) i remizirao sa Južnom Korejom (1:1). Krstajić će predstavljati Srbiju na žrijebu grupa koji će se održati 1. decembra u Moskvi, a očekuje se da nakon toga bude imenovan za novog selektora. 

On će na klupi naslijediti Slavoljuba Muslina, kojem je do sada bio pomoćnik. Nekadašnjem fudbaleru Čelika, Partizana, Šalkea i Verdera pripast će i mjesečna plaća od 20 hiljada eura. Isti novac zarađivao je i Muslin kao selektor Orlova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.