NOGOMET

Atletiko Madrid pregazio Marsej u finalu i po treći put osvojio Evropsku ligu

Avaz Sport

16.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Atletiko Madrid (Atletico) po treći u historiji osvajač je Evropske lige nakon večeranjeg trijumfa u finalu protiv Marseja (Marseille) rezultatom 3:0.

Junak susreta bio je po ko zna koji put u posljednjih nekoliko sezona za tim iz Madrida Antoan Grizman (Griezmann), koji je i večeras pokazao zbog čega ga Barcelona želi.

U utakmici koja nije pokazala mnogo toga, mogli smo gledati izuzetno borbeni Atletiko, kojeg sa klupe nije mogao predvoditi Dijego Simeone (Diego Simeone) koji je suspendiran.

Susret je nešto bolje počeo Marsej, koji preko Germaina prijeti, ali njegov udarac odlazi preko gola Oblaka.

Atletiko je poveo u 21. minuti kada nakon greške odbrane Marseja lopta dolazi do Grizmana, a francuski napadač majstorski pogađa za 1:0.

U nastavku utakmice Atletiko se bazirao na odbranu i svjesno prepustio sredinu terena nominalnim domaćinima u utakmici koja se igrala u Lionu. Međutim, na odmor se otišlo vodstvom Atletika.

Odmah što je počelo drugo poluvrijeme Atletiko dolazi do drugog gola. Koke je odlično asistirao, a Grizman još jednom efektno pogađa.

Marsej je u drugom poluvremenu zaprijetio u finišu susreta. Prvo je Mitroglu u 81. minuti pogodio stativu, a samo dvije minute kasnije Amavi dobro šutira, ali njegov udarac brani Oblak.

Konačan udarac Marseju zadao je Gabi golom u 89. minuti za konačnih 3:0 i veliku pobjedu tima Dijega Simeonea.


90' Kraj utakmice. Atletiko je slavio rezultatom 3:0 i osvojio Evropsku ligu.

89' GOOOOOOOOOOL Gabi je doveo Atletiko u prednost od 3:0, čime je postavio i tačku na veliko finale. 

83' Nova prilika za Marsej, ali udarac Amavija dobro brani Oblak. Atletiko pred pobjedom.

81' Konačno šansa za Marsej. Sjajno je Mitroglu šutirao glavom, ali na njegovu žalost pogodio je samo stativu. 

76' Približava se kraj susreta u Lionu. Marsej nemoćan i pred porazom.

60' Bez velikih šansi na utakmici. Atletiko strpljivo čuva stečenu prednost i na putu je ka novom uspjehu u Evropi.

49' GOOOOOOOL Atletiko dolazi do drugog gola. Dobro je asistirao Koke, a ponovo je strijelac sjajni Grizman.

46' Počelo je drugo poluvrijeme.

45' Kraj prvog poluvremena. Atletiko vodi 1:0, a strijelac jedinog gola bio je Grizman u 21. minuti. Može se reći da smo mnogo više očekivali od večerašnjeg finala.

40' Finiš je prvog poluvremena. Atletiko i dalje vodi 1:0.

30' Atletiko i dalje igra strpljivo i drži pod kontrolom sredinu terena, dok Marsej nema ideje kako da ugrozi Oblaka. I dalje je 1:0 za izabranike Dijega Simeonea.

21' GOOOOOOOOL Vodi Atletiko Madrid 1:0, a strijelac je Grizman. Bio je ovo peti gol za reprezentativca Francuske.

15' I dalje nema promjene rezultata, ali nešto bolja igra francuskog tima.

4' Prva šansa na utakmici za Marsej. Germain je iz dobre situacije šutirao preko gola.

1' Počelo je veliko finale.

Lion, francusko gastronomsko središte, u kojem je smještan i glavni štab Interpola, večeras je poprište okršaja Marseja i Atletiko Madrida, finala Evropske lige u fudbalu. Obračun francuskog i španskog velikana obilježit će taktičko nadmudrivanje dvojice trenera Rudija Garsije (Rudy Garcia) i Dijega Simeonea (Diego).

Dodatna motivacija

Marsej, jedini francuski klub s naslovom evropskog prvaka (1993. godine), dugo je lutao s trenerima, rezultati nisu bili u skladu s renomeom kluba. I tako sve dok u oktobru 2016. u najveću francusku luku nije stigao Garsija iz Rome.

Francuz je u Vječnom gradu dva puta bio viceprvak Italije, više se nije moglo od Juventusa, vladara Apenina. Garsija je na jugu Francuske napravio sjajan posao i sada se Marsej nalazi pred osvajanjem trofeja. Jedan od Garsijinih aduta na terenu bit će ofanzivac Dimitri Paje (Payet).

- Oni koji su 1993. osvojili Ligu prvaka, još su heroji Marseja. Nama je to dodatna motivacija, jer ako dobijemo ovu konačnu bitku, naša imena će zauvijek biti zapisana u historiji kluba – kazao je Paje.

S druge strane, Simeoneu će ovo biti četvrto evropsko finale, ne računajući Superkup iz 2012. Harizmatični Argentinac izgubio je dva finala Lige prvaka protiv Reala (2014. i 2016.), a sada priželjkuje reprizu 2012., kad je španski gigant osvojio upravo Evropsku ligu.

Sjećanje na debakl

Lion nije baš grad u kojem bi Atletiko volio igrati, prije 32 godine doživjeli su debakl (0:3) protiv tada moćnog Dinama iz Kijeva u finalu nekadašnjeg Kupa pobjednika kupova. Ovo finale vjerovatno će biti i oproštaj Francuza Antoana Grizmana (Antoine Griezmann) od “Jorgandžija”, navodno Madrid uskoro mijenja Barcelonom.

- Znamo šta nam je činiti u finalu. Vjerujem da ćemo se u Madrid vratiti sa peharom – kazao je Grizman.

Sastavi:

Marsej: Johan Pele, Sar, Rami, Gustavo, Amavi, Lopez, Sanson, Tauvin, Paje, Okampos i Germain

Atletiko Madrid: Oblak, Vrsljako, Savić, Godin, Filipe, Saul, Gabi, Tomas, Koke, Grizman i Kosta


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.