REPREZENTACIJA

Legende odlaze: U današnjem susretu s Crnom Gorom opraštaju se tri bivša ''Zmaja''

D. JURIŠIĆ

28.5.2018

Nogometna reprezentacija naše države danas će prvi put u historiji odigrati utakmicu s Crnom Gorom u seniorskoj konkurenciji, no taj prijateljski susret ipak će imati poseban značaj.  

Od aktivnog igranja u najdražem dresu se oproštaja legende bh. fudbala koje imaju više od 80 zvaničnih nastupa za reprezentaciju, a to su Emir Spahić, Zvjezdan Misimović i Vedad Ibišević.

Sva trojica jučer su se obratila medijima kako bi izrazili osjećanja uoči velikog dana.

I lijepo i teško

- Opraštam se na stadionu koji mi je puno dao i koji u mom srcu ima posebno mjesto. Zahvalio bih svima koji su u ona teška vremena bili sa mnom. Izvinio bih se ako sam ih na bilo koji način uznemirio, a znam da jesam. Želim zahvaliti na podršci koju je reprezentacija uvijek imala ovdje, nadam se da će to biti slučaj i dalje. Zamolio bih vas da čuvate ove naše momke i budete uz njih u lijepim vremenima, a posebno u onim teškim – rekao je Spahić, koji je izdvojio utakmicu koja je obilježila njegovu reprezentativnu karijeru:

- Jedna je posebna za sve nas, a to je ona u Kaunasu. Ona je na posebnom mjestu u mom srcu, duši, glavi, ali i sve su ostale imale svoj značaj. Nijednu od njih ne mogu niti želim obrisati. Što se tiče „ružnih“, ne mogu nijednu tako nazvati. Bilo je utakmica koje su bile manje sretne za mene i moju ekipu, ali to je sastavni dio sporta i karijere –rekao je Spahić.

Zvjezdan Misimović je prvi od ovih fudbalera odlučio zaključiti reprezentativno poglavlje karijere. Posljednji nastup za BiH imao je još na Mundijalu u Brazilu, kada smo poraženi od Nigerije 0:1.

- Trenuci u reprezentaciji bili su vrlo lijepi, iako je bilo loših momenata, poput utakmica protiv Portugala kad smo oba puta poraženi u baražu. Vrhunac moje reprezentativne karijere je bilo Svjetsko prvenstvo. No, ne vjerujem da će danas biti neke velike emocije, jer sam već četiri godine van reprezentacije. Sigurno će to biti specijalan dan za mene, ali bez suza – rekao je Zvjezdan.

Vedad Ibišević je jedini od ove trojke koji je još aktivan, ali samo na klupskom planu.

Mnogo emocija

- Spreman sam za ovaj dan i nadam se da neće biti previše emocija. Ako bih morao birati, rekao bih da mi je draži gol u Kaunasu od onog protiv Argentine – rekao je Ibišević, koji će ostati upisan u historiji i kao strijelac pogotka za plasman na SP i potpisnik prvog gola BiH na Mundijalu.

Susret s Crnom Gorom igra se danas na stadionu Bilino polje u Zenici s početkom u 18 sati.


S jučerašnjeg treninga: Prosinečki s fudbalerima ( A. Durgut)

Prosinečki: Igrat će prvih 20 minuta 

Selektor Robert Prosinečki danas će imati debi na domaćem terenu, no sve će biti u sjeni oproštaja tri igrača. Zamisli našeg stratega su u drugom planu.

- Protiv Crne Gore se opraštaju naši najveći igrači koji su mnogo toga dali za reprezentaciju i očekuje nas mnogo emocija što se tog dijela tiče. Sama utakmica dolazi kada su sve lige već završene i sigurno ćemo dati sve da odigramo dobru utakmicu za publiku i nas. Nadam se da će doći mnogo navijača, najviše zbog njih trojice, koji to zaslužuju – rekao je Prosinečki.

Slavljenici će igrati prvih 20 minuta. Naš selektor izjavio je da je mjesta u početnoj postavi namijenio Šehiću, Todoroviću, Vranješu, Bičakčiću, Nastiću, Cimirotu, Pjaniću, Sariću, Kodri, Džeki i Višći, no trojica od njih morat će pričekati na izlazak fudbalera koji se opraštaju.

Spahić neće u trenere, želi u NSBiH  

Govoreći o svojim ambicijama u budućnosti, Spahić je rekao da bi volio ostati u Nogometnom savezu BiH.

- S predsjednikom Elvedinom Begićem sam već razgovarao o toj temi prije godinu. Nakon toga sam završavao fakultet u Sarajevu i nisam bio spreman nešto više odgovoriti o tome. Imam ambiciju, želim ostati blizu reprezentacije, ali za sve ostalo morate pitati predsjednika –rekao je Spahić, koji je dodao da ga trenerski posao uopće ne zanima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.